donderdag 27 november 2014

De Bekendste Beelden van Rotterdam


Rotterdam heeft ruim 200 beelden in de openbare ruimte staan. Net zoals de architectuur in de stad, zijn ook de sculpturen voor een groot deel modern georiënteerd. Afgelopen dinsdag hebben jullie al kunnen lezen op de Beelden Route over de Westersingel. Vandaag neem ik een greep uit de beelden en vertel jullie wat over een paar de bekendste die de stad heeft!

Het Erasmusbeeld – Hendrick de Keyser
Het oudste beeld die de stad heeft is een standbeeld van Desiderius Erasmus, ontworpen door Hendrick de Keyser. Het beeld was eerst verwekelijkt in hout en werd in 1622 in het brons gegoten. Hiermee was het het eerste bronzen standbeeld van Nederland en tevens het eerste niet-religieuze standbeeld. Voor jaren heeft het beeld op de grote markt gestaan, maar toen het ongeschonden het bombardement overleefde werd het verborgen op de binnenplaats van Museum Boijmans van Beuningen onder betonplaten en zandzakken.
Na de oorlog kreeg het beeld zijn huidige plek op het Grotekerkplein voor de Grote of Sint-Laurenskerk.

De Verwoeste Stad – Ossip Zadkine
De Verwoeste Stad is een beeld gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Naar verluidt kreeg Zadkine de inspiratie voor het beeld toen hij in de trein terug van Parijs over het luchtspoor door Rotterdam reed en het weggevaagde centrum zag.
Het bronzen beeld stelt een mensfiguur voor zonder hart. Dit staat symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren is gegaan door het bombardement.
Het beeld is cadeau gegeven door de directie van De Bijenkort, mits het beeld op zijn plek zou blijven staan. Op 15 mei 1953 werd het beeld onthuld op Plein 1940 aan de Leuvenhaven. Hier is het beeld tot op de dag van vandaag nog te vinden.


De Gestileerde Bloem – Naum Gabo
Een paar jaar later, in 1957, werd het bekende werk van Naum Gabo onthuld voor het toen nieuwe warenhuis De Bijenkorf. Het werk wordt gezien als het belangrijkste werk uit zijn oeuvre. Anders dan de andere beelden is dit geen standbeeld, en is het tevens geen eigendom van de Gemeente Rotterdam. Het kunstwerk is 26.2 meter hoog en de maximale breedtematen zijn 4.8 meter en 5.2 meter. Het werk bestaat uit vier stalen hoofdribben en vier stalen binnen ribben, alle met vierkante doorsnede, die een kleinere “inner image “ omsluiten..
Het beeld was het eigendom van De Bijenkorf tot 2007. Sindsdien is een vastgoedconsortium de eigenaar van het beeld.



The Kissing Earth – Olafur Eliasson
Oké, hoewel dit beeld nog niet gerealiseerd is, moet het volgens de eisen van de commissie “een nieuw baanbrekend beeld” worden. Eigenlijk een “tweede Zadkine”.  Dit beeld The Kissing Earth, zal worden gerealiseerd op het nieuwe stationsplein. In de volksmond zal deze naam niet lang stand houden, ‘de ballen van Rotterdam’ kwam al voorbij.
Het werk zal bestaan uit twee wereldbollen die elkaar raken op de plek van Rotterdam, wat symbool staat voor het vooruitgangsoptimisme die in stad heerst. Het gaat over Rotterdam als wereldstad, maar is tevens ook een beeld van nu: open , gemaakt van een spiegelend materiaal.
Nog niet iedereen is er blij mee. Er is nog een grote groep die liever het beeld van Zadkine zouden zien op het plein, een andere groep vindt het zonde om de grote ruimte op te vullen. Desalniettemin zal het beeld er komen.



Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam

dinsdag 25 november 2014

De Westersingel - De Culturele As


In de aanloop naar Europese Hoofdstad 2001 werd de hele Westersingel aangepakt en ontstond zo een aangesterkte beeldenroute die tot op de dag van vandaag populair is. De route begint iets vanaf het Centraal Station en loopt richting het museumkwartier. Wilt u de hele route volgen? Kijk dan even op http://www.openbarekunst.nl/routes voor de gehele route, of eventuele andere beeldenroutes in de stad.

 
De singel ontstond door Het Waterproject uit de 19e eeuw. Dit plan werd ontwerpen in 1841 door de Rotterdamse stadsarchitect Willem Nicolaas Rose in samenwerking met Jan Arent Scholten. Dit Waterproject had drie functies:





·         Afvoer van regenwater en huishoudelijk afvalwater
·         Stortplaats van afval
·         Bron van drinkwater

Dit was bedoeld om de cholera uitbraken die Rotterdam in de 19e eeuw teisterden tegen te gaan. Vervolgens werd de Westersingel bebouwd met herenhuizen tussen 1870 en 1900. Sommige van deze panden zijn vandaag de dag nog te zien, omdat de Westersingel niet werd getroffen door het bombardement op Rotterdam.

Cultureel gezien werd de singel pas interessant in 1988, wanneer het deel werd van de Beeldenroute ‘Beelden in de Stad’. Dit was een grote open lucht expositie door de hele stad heen. Een paar van deze beelden zijn nog overgebleven en ook nog deel van de hedendaagse route. Dit zijn onder andere het beeld van Richard Artschwager, De Kringloop van Frans en Marja de Boer Lichtveld en The Long Thin Yellow Legs of Architecture van Coop Himmelb(l)au.


 
In het jaar 2000 en 2001 werd de singel flink onder handen genomen. Er kwam een terras waar veel sculpturen op werden geplaatst en zo ontstond het huidige beelden terras. Op het moment staan er 17 sculpturen op de Westersingel en is een heerlijke wandelroute.


Wilt u heerlijk wonen in de buurt van de Westersingel Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam

donderdag 20 november 2014

Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001


Dat Rotterdam dit jaar is gekozen tot Europese stad 2015 is natuurlijk onwijs goed voor de toerisme van de stad. Alleen is dit niet de eerste keer dat de stad op grote schaal internationale erkenning krijgt. Dit gebeurde al eerder in 2001 toen de stad, samen met de stad Porto, werd gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Dus wat houdt dit precies in?
De internationale benaming voor deze titel is the European City of Culture (ECOC). Hoewel steden vaak verschillende motivaties hebben voor de titel is er één motivatie die altijd overeenkomt: Het bevordert het internationale imago van de stad, door het programma van culturele activiteiten en kunstzinnige evenementen. Dit leidt automatisch tot meer bezoekers en dus ook meer bekendheid.

Rotterdam
Dus wat heeft Rotterdam te danken aan de titel Culturele Hoofdstad 2001? De directe cijfers na dit jaar waren 2.3 miljoen mensen die de stad bezochten en dele namen aan de 524 activiteiten die onder het nom van Culturele hoofdstad werden georganiseerd. Een op de vijf dagjesmensen van dat jaar kwam speciaal omdat de stad Culturele Hoofdstad van Europa was.

Daarnaast hebben we nog veel cultuur erfgoed eraan overgehouden. Natuurlijk heeft dit jaar de stad een boost gegeven op cultureel en toeristisch gebied, wat is aangehouden door de Rotterdamse overheid en kunstinstellingen. Tevens, heeft de stad in dat jaar de internationale beeldenroute geplaatst die te vinden is op de Westersingel richting het Scheepsvaartkwartier.

Ook gevoelsmatig is er wat in Rotterdam veranderd. Volgens Bert van Meggelen, intendant toen Rotterdam 2001 de titel had, heeft het de Rotterdammers een stevig zelfvertrouwen gegeven. Het zou een soort symbolische voltooiing van de wederopbouw van de stad zijn. Wellicht was dit de aanloop naar de titel Rotterdam Europese Stad 2015.

Welke Nederlandse Stad volgt?
Nu is de vraag natuurlijk welke Nederlandse stad zal volgen in de voetsporen van Rotterdam. De voorganger was in ieder geval in 1987 Amsterdam. Volgens het laatste nieuws zal Leeuwarden in Friesland in 2018 de titel dragen.
Van 2014 tot 2019, met als hoogtepunt 2018, presenteert Leeuwarden zich met minstens veertig grote culturele evenementen.   
Het is het dus zeker waard om in de gaten te houden wat er allemaal gaat gebeuren op cultureel gebied in zowel Rotterdam als Leeuwarden!


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk dan snel op DomicaRotterdam voor uw droomhuis!

dinsdag 18 november 2014

Rotterdam in de Spotlights




Voor de tweede keer dit jaar staat Rotterdam in de internationale spotlights door het winnen van de titel van Europese stad van het jaar 2015. De winnende stad wordt uitgekozen door The Academy of Urbanism in London en de keuze wordt gebaseerd op zeven criteria: aantrekkelijkheid, lokaal karakter, economie, duurzaamheid, welzijn en bereikbaarheid.

Dit is niet de eerste keer dat de stad zich op internationaal gebied populair blijkt te zijn. Al eerder dit jaar verscheen de stad in de New York Times op de 10e plek van de 52 plekken om naartoe te gaan in 2014. 2014 is namelijk een speciaal jaar geweest in de (her)openingen van verschillende populaire attracties van de stad. Zo opende het nieuwe Centraal Station zich op 14 maart, de nieuwe Markthal opende zich afgelopen maand en heropende de Kunsthal zich in februari.
 
The Academy of Urbanism bestaat uit meer dan 500 wetenschappers, politici en vakspecialisten op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling. Het is ook daarom dat The Academy niet alleen kijkt naar alleen naar het afgelopen jaar. Zo zijn ze in de archieven gedoken en kwamen hierdoor tot de conclusie dat de stad zich in de afgelopen twintig jaar op een opmerkelijke manier heeft ontwikkeld.

Volgens het jury rapport blijkt dat de delegatie onder de indruk is van de openheid van de stad, maar weinig plekken zijn ontoegankelijk. Volgens hun kenmerkt Rotterdam zich door een jonge, open en tolerante gemeenschap die innovatieve architectuur, stedenbouw en nieuwe business modellen omarmt. Naast een sterke visie en masterplan is er een positieve cultuur van “gewoon doen om te kijken wat er gebeurt”. Aldus The Academy.

Ronald Schneider, de Rotterdamse wethouder, nam de prijs in ontvangst. Volgens hem is de prijs  “verdiend”. De directe concurrenten voor de titel waren Aarhus in Denemarken en Turijn in Italië. Marseille won vorig jaar de prijs.

Lees aankomende donderdag over Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001.


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op DomicaRotterdam voor meer informatie!

donderdag 13 november 2014

Fietsen door de stad

Wandelen is natuurlijk een gezonde en leuke manier om de stad te leren kennen. Het internet en de Rotterdamse VVV zal ook in de mogelijkheid zijn om een overvloed van wandelroutes aan u mee te geven… maar, wat is er nou Hollandser dan fietsen?

Rotterdam heeft veel bezienswaardigheden uitgespreid over een grote oppervlakte en daarom is het bijna onmogelijk om in een wandeling alles te zien. Op de fiets is dit al wat beter te doen. Er zijn verschillende opties voor een fietsdagje.

1.       Internet/VVV

U kunt naar het VVV kantoor, of gewoon een route van het internet pikken, naar uw wensen. Zo zijn er de centrum routes die u langs alle top bezienswaardigheden voeren, maar mocht u daar niet voor in de stemming zijn, dan kunt u ook verschillende natuurroutes kiezen.

Met de hulp van Fietsen in Regio Rotterdam kunt u zelfs uw eigen perfecte route samenstellen! U hoeft alleen maar aan te vinken wat u wilt in uw fietsroute en de website doet de rest voor u.


2.       Fietsroute met Gids
Natuurlijk worden er ook fietsroutes aangeboden met gids! Deze arrangementen zijn verkrijgbaar vanaf 2 uurtjes fietsen tot aan een heel dagprogramma. Wederom kan je hier kiezen wat je wilt zien: De Inner City? Oud & Nieuwbouw? Of ben je eigenlijk heel benieuwd naar de havens van Rotterdam? De dag arrangementen zijn uitgerust met lunch, koffie en een drankje op verschillende populaire tenten van Rotterdam.
Natuurlijk kunt u hierbij ook een fiets huren! Kijk voor meer informatie op Rotterdam Bycycle



3.       Dinertocht op de fiets
We zouden geen Nederlanders zijn als we de fiets voor alles zouden gebruiken. We fietsen vaak naar dat ene etentje, of naar die ene kroeg. Nu is een drie gangen diner bij drie verschillende restaurants gemengd met fietstochtjes tussendoor. Dit kan gedaan worden onder begeleiding van een gids, die u onder het fietsen ook leuke feitjes en weetjes over de stad kan vertellen.
Of u kunt uw gezelschap in teams verdelen en al puzzelend naar het volgende restaurant fietsen.
Kijkt u zeker eens op Rotterdamse Uitjes voor leuke ideeën voor een avondje of dagje uit! 


Zo zijn er nog veel meer opties om Rotterdam op de fiets te verkennen. Heeft u al gedacht aan een kroegentocht? Of misschien een speurtocht? De mogelijkheden zijn oneindig!


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Neemt u eens een kijkje op Domica Rotterdam

maandag 10 november 2014

Feyenoord en de Kuip





Rotterdam is de enige stad in Nederland die drie professionele voetbalclubs heeft: Feyenoord, Sparta Rotterdam en SBV Excelsior. De andere stad die meer dan één professionele voetbalclub heeft is Eindhoven (PSV en FC Eindhoven). Hoewel Sparta Rotterdam(1888) de oudste professionele club van Nederland is, is, van de drie clubs, Feyenoord de bekendste. Daarbij is het, naast PSV en Ajax, een van de drie originele top clubs van Nederland.

Feyenoord werd opgericht op 19 juli 1908 en heeft als thuisbasis Stadion Feyenoord, ook wel bekend als De Kuip. Het kostte de club 16 jaar voor zijn eerste echte succes. Drie jaar na de promotie naar de hoogste klasse vierde de club het Nederlands landskampioenschap. Hierna volgden nog 13x het landskampioenschap, 11x de KNVB beker, 1x de Europacup I (de voorloper van de Champions League), 2x de UEFA Cup en 1x de wereldbeker. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat Feyenoord anno 2014 op de 131ste plaats met 11.862 punten. Zes Nederlandse clubs staan hoger genoteerd (PSV, Ajax, FC Twente, AZ, sc Heerenveen en FC Utrecht).

Niet alleen de club heeft een belangrijke plek in de stad, ook het stadion heeft door de tijd heen een plek ingenomen in de Rotterdamse harten. Het stadion begon zijn bouw in 1935 naar de ontwerpen van de architect Leendert van der Vlugt. De echte grote man achter het idee was leen van Zandvliet, de destijdse voorzitter van de club. Hij wilde een stadion met een ‘loshangende’ tweede ring, zodat niets het uitzicht van de toeschouwers zou belemmeren. De opening was op 27 maart 1937, de officiële opening was pas 23 juli datzelfde jaar.

De Kuip was baanbrekend in zijn architectuur. De tweede tribune die als een balkon boven de eerste ring hing was de eerste in zijn soort. Er bestond nog geen enkel stadion met en tweede ring zonder steunpilaren in het zicht. Ook was een doorlopende, rondgaande tribune nieuw. Waar in internationale stadions meestal vier blokken langs het veld hebben, is de tribune van De Kuip geheel rondlopend. Het gebruik van staal en glas maakte het stadion luchtig, een effect wat met beton niet behaald kon worden.

De Kuip heeft een paar keer op de grens van ondergang gestaan. Zo was er tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote behoefte aan hoogwaardig staal. Gezien staal de kern is van het stadion, wilden de Duitsers het stadion uit elkaar houden. Volgens populair verhaal werd er destijds gelogen over de hoeveelheid staal dat het stadion zou opleveren. Hierdoor werd het slopen interessant.
Het duurde daarna tot 1984 tot er weer een bedreiging was voor het stadion. De gemeenten Rotterdam en Amsterdam wilden de Olympische spelen van 1992 naar Nederland halen. Er kwamen hiervoor plannen voor een nieuw Olympisch stadion, dat precies op de plek van het Stadion Feyenoord zou moeten komen.

In de jaren 90 werd er werd betonrot en erosie geconstateerd. Slopen was een optie, maar er werd gekozen voor een renovatie. Tegenwoordig is hierdoor een groot deel van het stadion overdekt en staat open voor meerdere evenementen.

Zo kunt u tegenwoordig langsgaan voor een rondleiding, kunt u er een borrel geven of sportclinic, of kunt u natuurlijk altijd naar de thuiswedstrijden van Feyenoord.


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk op Domica Rotterdam voor meer informatie!




donderdag 6 november 2014

De Brandgrens


Dat Rotterdam een schijnbaar kort verleden heeft is alleen al duidelijk aan de overheersende moderne architectuur in de stad. Toch bestaat ons stadje al sinds de 13e eeuw. De moderne geschiedenis kunnen we echter terug leiden naar 1850, wanneer de haven een enorm groeiproces meemaakten, waardoor de rest van de stad volgde.

In de tijd dat de stad zich klaarmaakte voor zijn 600st verjaardag in 1940, werd op 14 mei 1940 de hele binnenstad gebombardeerd door de Duitsers. De brand die daaruit volgde kostte 4 dagen om te blussen en liet een ravage achter. Meer dan 24.000 woningen werden in as gelegd. Ongeveer 800 mensen vonden de dood en 80.000 Rotterdammers waren dakloos geworden.
De plannen voor een wederopbouw lagen al snel op tafel, pas na de oorlog werd dit in volle gang gezet en kreeg de stad de image van ‘werkstad’. De stad ontwikkelde zich tot een toonbeeld van moderniteit.

De brandgrens geeft het gebied aan waar het Duitse bombardement zijn verwoestende werk deed. Het gemeentebestuur van de stad besloot in 2006 de brandgrens permanent te markeren in het straatbeeld, als plaats van herinnering en om het verhaal van de stad te helpen vertellen.

In 2010 werd de markering van de brandgrens voltooid. De markering bestaat uit lampen in het plaveisel die ’s avonds rood oplichten. De lampen zijn afgebeeld met een brandend Rotterdam, een Duitse bommenwerper en het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Rotterdam dan kunt u de hele brandgrens volgen (van ongeveer 12 kilometer) inclusief een audiotour. Deze tour leidt u langs 30 geluidsfragmenten die vertellen over de brandgrens, de stad en zijn bewoners. Na deze flinke wandeling heeft u een levendig beeld van Rotterdam voor en na het bombardement. U wordt gewezen op de punten die verwijzen aan de stad voor de oorlog, die op eerste gezicht geheel verdwenen zijn.

Al met al is de tour zeker de moeite waard! In een wandeling komt u ontzettend veel te weten over de geschiedenis van de stad, maar tevens over het moderne Rotterdam. Bent u van plan lekker te gaan wandelen dit weekend? Kijk dan van te voren even op Audiotour voor een leuke leerzame wandeling!


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op DomicaRotterdam voor meer informatie. 



dinsdag 4 november 2014

Winkelen in de Rotterdamse Koopgoot


De perfecte plek om te shoppen in Rotterdam is toch zeker wel de Beurstraverse! Of zoals de Rotterdammers het noemen: De Koopgoot. De goot, die vanaf 1991 tot 1996 is aangelegd, loopt onder Rotterdams’ duurste straat door, de Coolsingel.

Het Begin
De traverse was voorheen alleen het metrostation beurs, en tevens een voetganger doorgang om het autoverkeer op de Coolsingel beter door te laten lopen. Echter, bleek deze aanpak niet te werken en werd er besloten de doorgang aantrekkelijker te maken voor mensen om door te lopen. De Nederlandse architect Pi de Bruijn kwam met een ontwerp en zo werd de Koopgoot geboren als het bekendste winkelcentrum van Rotterdam!










En nu…?
Het ‘ondergrondse’ winkelcentrum verbindt de twee winkelstraten de Hoogstraat en de Lijnbaan. Je kan de goot betreden aan beide zijdes via een trap. Ook halverwege kunt u de goot betreden via de roltrappen.
Hoewel meeste winkels alleen op het lagere niveau zich bevinden, zijn de grote warenhuizen zoals de H&M en de Bijenkorf via verschillende niveaus bereikbaar. Zo kunt u ook van verdieping wisselen!
In de zomer kunnen kinderen tevens heerlijk verfrissend spelen bij de fonteinen die door de Goot verspreid staan. In de winter wordt de Koopgoot prachtig versierd met talloze lichtjes.

De Perfecte Route?
Vanaf de Lijnbaan kunt u zo de Koopgoot doorlopen, de Hoogstraat op. De Hoogstraat is tevens een van de oudste winkelstraten van de stad, en is de straat die de markt verbindt met het centrum. Natuurlijk is er nu een extra reden om richting de markt te gaan, voor een kijkje te nemen in de splinternieuwe Markthal.

Bent u meer op zoek naar exclusievere boetiekjes, dan kunt u beter de route omdraaien. Zo kunt u dan beginnen bij de Markthal en via de Koopgoot naar het dichtbijgelegen Van Oldenbarneveltstraat gaan. Deze straat bestaat uit een scala van luxere en exclusievere winkels en horeca gelegenheden. Dit wilt overigens niet zeggen dat je hier met een kleiner budget niet terecht kan, de Van Oldenbarneveltstraat is namelijk zeer divers in zijn aanbod.




Wilt u wonen in de buurt van de Koopgoot? Kijk dan snel op Domica Rotterdam!