maandag 6 oktober 2014

Museumpark, deel 2


Vorige keer schreef ik al over het museumpark zelf en over het museum Boijmans van Beuningen, maar wat hebben de andere musea aan dit park nou allemaal te bieden?

Het Nederlands Architectuurinstituut
Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is niet alleen een museum, maar tevens een archief, bibliotheek en cultureel podium ineen. Hier worden belangrijke archieven en collecties van Nederlandse architecten van na 1800 bewaard en is toegankelijk voor publiek. Het NAi maakt deel uit van het nieuwe instituut.
Er vormt hier zich een breed platform voor ontmoetingen en discussies. Tevens bieden ze op een leuke en spelenderwijs manier workshops aan voor alle leeftijden. Zo konden kinderen voorheen leren miniatuur woonboten bouwen, het leren ontwerpen van eigen reclame in de digitale play-ground en veel meer!

Het Chabot museum
De witte villa is waarin het Chabot Museum is gehuisvest. Deze villa is in 1938 ontworpen door de architect G.W. Baas, die werkte voor het architectenbureau Brinkman en van der Vught, een naam die is verbonden aan andere bekende gebouwen zoals de Van Nelle-Fabriek, het Feijenoord stadium en de nabije Museaumparkvilla’s Sonneveld en Bouvé.
Het museum zelf is pas sinds 1993 gevestigd in de monumentale villa. De Collectie presenteert u werken van Hendrik Chabot, maar hebben tevens ook wisselende exposities naast deze werken. Vanaf 12 oktober is het museum weer open met de expositie ultramodern werk – nieuwe klanken uit de stad. Hier worden voor het eerst een omvangrijke selectie werken uit de collectie, aangevuld met bruiklenen, gerelateerd aan de Rotterdamse kunstenaarsfederatie De Branding (1917 – 1926).

Villa Sonneveld
Het museumhuis Villa Sonneveld is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa is in de jaren 30 ontworpen in opdracht van Albertus Sonneveld, één van de drie directeuren van de Van Nelle fabriek. In plaats van hun oude meubelen mee te verhuizen, pasten zij hun levensstijl aan in de smaak van het avant-garde.
Het interieur, tevens ontworpen door het architectenbureau Brinkman en van der Vlugt, onderscheidt zich door de warme, heldere kleuren en het veelal machinaal geproduceerde (buis)meubilair. Het was anno 1933 ultramodern, en is vandaag de dag nog in perfecte staat te bezoeken.
Dat is nog niet alles wat Villa Sonneveld biedt. De jaren 30 woning wordt aangevuld met wisselende kunstwerken, zodat het elke keer weer een nieuwe belevenis is!


Wilt u weten welke woningen Rotterdam u te bieden heeft? Kijk dan snel op onze website Domica Rotterdam voor meer informatie!

Benieuwd naar de overige musea in aan het park? Kijk aankomende donderdag weer op onze blog!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten