dinsdag 28 oktober 2014

De Spido Rotterdam

Als derde op de lijst van de populairste attracties van Rotterdam staat De Spido. Een havenrondvaart  van 75 minuten, maar dat is niet altijd zo geweest. De Spido bestaat al 95 jaar, en daarmee een van de oudste attracties van de stad! 

Vanaf 1931 was de Spido verbonden met het toeristische Rotterdam. In die tijd as er een vliegveld in de Waalhaven, dit trok veel dagjesmensen. de Spido zorgde voor het vervoer over het water. Het vliegveld werd weggebombardeerd, maar de Spido bleef. In deze dagen ontstond het zogenaamde ‘volkvaren’. De Spido zorgde ervoor dat de medewerkers van bedrijven in het havengebied ’s morgens op tijd op werk konden zijn en dat ze ’s avonds weer thuis konden komen.

Vanaf 1936 ontstond ook de havenpostdienst. De dienst zorgde ervoor dat de brieven bij de zeelieden kon komen. Destijds deden ze nog veel meer voor de zeelui. Zo was de Spido tevens ook een taxi voor de matrozen die van het schip naar land wilden (en natuurlijk ook op tijd weer terug moesten zijn).

Tijden veranderden en in 2012 ondervond de Spido een grote her organisatie dat leidde tot de huidige Spido. Vandaag de dag geeft dit varend event niet alleen havenrondvaarten, maar hebben ze ook verschillende thema

rondvaarten die tevens aanpasbaar zijn aan de wens van de klant. Zo is dit perfect als bedrijfsuitje, maar ook voor familiefeestjes of gewoon als dagje uit.

Naast de kortere rondvaarttochten zijn er ook dagtochten naar o.a. de 2e Maasvlakte, een Bridgerondevaart en diverse stekkenverkenningstochten voor de sportvissers onder ons. Deze arrangementen wisselen zich af met rondvaren en uitstapjes op verschillende plekjes in Rotterdam. Mocht u het helemaal naar uw wensen aan willen passen, kunt u ook de rondvaarten combineren met andere uitstapjes in Rotterdam, zoals de SS Rotterdam. Mocht u de kortere rondvaart iets bijzonderder maken, dan zijn er ook verschillenden arrangementen, zoals een high tea op het water.

De Spido laat u Rotterdam van een hele andere kant zien en maakt er elke keer weer een memorabel uitje van.  



Wilt u wonen in Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam

donderdag 23 oktober 2014

De Euromast

De populairste attracties van Rotterdam zijn de Diergaarde Blijdorp (klik hier en hier voor de bijbehorende blogs over de Diergaarde), De Spido en de Euromast. Vandaag zal ik wat meer vertellen over de Euromast!

Deze prachtige toren heeft diep zijn wortelen in de Rotterdamse bodem geplaatst. Letterlijk. Met een fundering van een blok beton van 1.900.00 kg blijft de toren stabiel. Dit is nodig om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden, aangezien de wanden van de toren gemaakt zijn van 30 centimeter dik gewapend beton.

De toren werd gebouwd vanwege de de Floriade in 1960, een tuinbouwtentoonstelling, die plaatsvond in het park. Destijds was de toren 101 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van Nederland. Echter, werd de toren al snel ingehaald door andere grote plannen van de stad. In 1970 sloeg de toren terug met de bouw van de spacetoren, die er nog eens 85 meter aanplakte. Hiermee nam de toren zijn voormalige positie weer in.




Het kraaiennest hangt met zijn onderkant op 93 meter hoogte en is in 5 dagen omhoog gehesen. Men stapt uit op de 100 meter hoogte. Toen het kraaiennest opende kwamen er twee restaurants. De Rottiserie, met een 1e klas kaart, zilveren bestek en een luxe ambiance. Dan was er nog het publieksrestaurant met uitzicht naar alle windstreken. Op de begane grond was een cafetaria waar je magnetronmaaltijden kon bestellen. Dit was in die tijd heel bijzonder.  

In 2004 is de Euromast helemaal herzien. Er kwam één restaurant met een internationaal menu en een eigentijdse interieur. Hierdoor kwam er een prachtig horeca gelegenheid op 100 meter hoogte. Naast goed eten en een prachtig uitzicht kan je er tegenwoordig ook overnachten. De suites zijn gelegen in het kraaiennest en bieden een onvergetelijke nacht. Wil je nog meer spanning en sensatie? Voor de echte waaghals is er ook de mogelijkheid om van de toren af te abseilen!


Zoekt u een woning bij het Euromastpark? Dat kan! Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam


dinsdag 21 oktober 2014

Station Rotterdam Centraal

Met een flinke stijging in de bezoekerscijfers van de stad, neemt het belang van het Centraal Station ook toe. Verschillende Rotterdamse attracties werden de eerste zes maanden bijna 1.5 miljoen keer bezocht, dit is een stijging van 3.1% ten opzichte van 2013. Dit jaar was het nieuwe station ook eindelijk klaar en werd op 14 maart van dit jaar



het station officieel geopend door Koning Willem-Alexander. Door de aluminium punt wordt het station al liefkozend Station Kapsalon genoemd door de inwoners, afgeleid van de Rotterdamse shoarma maaltijd (een aluminium bakje vol friet, shoarma, kaas, knoflooksaus en sla).

Voor de Tweede wereld Oorlog bestond er nog niet een Centraal Station. Het treinverkeer werd verdeeld over vier verschillende stations in en om het centrum. Pas in 1954 werden er plannen gemaakt voor een centraal station en werd het architect Sybold van Ravesteyn aangewezen om het stationsgebouw te ontwerpen. Op 21 mei 1957 werd deze officieel geopend.

In 2004 werden er plannen gemaakt voor een totale herbouw van het oude station. Tegen die tijd was het oude station een ontmoetingsplek geworden voor junkies en door het toenemende treinverkeer was er meer ruimte nodig. Zo werd er voor 2025 gerekend op 320.000 reizigers per dag gerekend, hiervoor moest met name de reizigerstunnel uitbreidden.

Tijdens de verbouwing werd het oude stationsgebouw afgebroken, een deel van de letters "CENTRAAL STATION" werd gebruikt als kunstzinnige afscheid van het gebouw. De ode “TRAAN LATEN” werd getoond. De definitieve sluiting van het verouderde station vond plaats op 2 september 2007. Het tijdelijke station bestond uit knalblauwe gebouwcomplexen, en was de doorgangstunnel de oude fietstunnel.

Het nieuwe station biedt alle gemakken voor de reiziger. Zo zijn er tal van winkels voor de nodige koffie of lunch. De reizigerstunnel is 6 keer zo groot als die van het oude station en geeft een prachtige moderne indruk voordat u de stad in gaat. Het enige overgebleven van het oude station zijn de letters en de oude klok. Het biedt u toegang tot de tram, metro en natuurlijk het treinverkeer van de stad. Tevens heeft het station een grote ondergrondse fietsenstalling die plek heeft voor circa 5000 fietsen.

U zult versteld staan van de nieuwe ‘ingang’ naar de stad, het biedt u alle luxe die u nodig heeft voor een comfortabele reis en tegelijkertijd is het gebouw zelf prachtig om te zien.  




Wilt u heerlijk centraal wonen met goed toegang tot het openbaar vervoer? Kijk dan op Domica Rotterdam voor meer informatie!  

donderdag 16 oktober 2014

Diergaarde Blijdorp, deel 2

Afgelopen dinsdag heb ik al geschreven over de bijzondere geschiedenis van de diergaarde, maar met ongeveer 1.6 miljoen bezoekers per jaar is het duidelijk dat het park zijn flair nog niet heeft verloren. Vandaag zullen we kijken wat er nu allemaal te beleven is in het park!
Vanaf 1988 hanteert het park een ‘masterplan’ waarin besloten is het park opnieuw in te delen. Alle dieren worden gehuisvest aan de hand van het werelddeel waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Zo wordt er tot op de dag van vandaag nog steeds aan het park gebouwd en opent er regelmatig een nieuw verblijf.

Oceanium
Het Oceanium opende in 2001 en zorgde ervoor dat het park zich met 11 hectare grond uitbreidde. Het gigantische aquarium biedt de bezoeker een groot aanbod van verschillende zeedieren. Zo kan je zelfs door een tunnel onder en naast alle zeedieren lopen. Er is geen lekker weer meer nodig om de dierentuin te bezoeken, want alleen al met dit grote assortiment van het zeeleven kan je heel de dag binnen vertoeven!





Extra leuk voor de kinderen!


Er is extra moeite in de speeltuin (de Oewanja Kinderjungel) gestoken voor de kinderen, terwijl de ouders er naast heerlijk op een terrasje kunnen zitten terwijl ze een oogje in het zeil houden. Dit is niet de enige plek waar de kinderen kunnen spelen! In het publieks-laboratorium kunnen ze als een echte wetenschapper aan de slag. Ze kunnen door de buik van een bultrug (walvis) klimmen, over ijsschotsen springen, in een reuzenei klimmen en nog veel meer!



Vogels, vogels, vogels!
Ook de vogels zijn goed gerepresenteerd in het park. Zo is er een volière voor rode ibissen en ara’s. Een volière voor weide- en trekvogels, die bestaat als uit twee delen. Het eerste deel bevat ook in Nederland voorkomende weidevogels zoals kieviten, grutto’s en kemphanen. Het tweede deel heeft meerdere Zuid-Europese vogels als Europese bijeneters en lepelaars. Daarnaast is ook nog eens een gieren volière met onder andere de maraboe, grijze kroonkraan, witruggier, oorgier, kapgier en de zuidelijke hoornraaf.
Om het helemaal af te maken zijn er sinds 2007 ook nog de dagelijkse “Vrije Vlucht Voorstelling”. Hiervoor zijn ruim twintig soorten vogels getraind.


Amazonica
De laatste ontwikkeling van het park is de gigantische vlinderkas Amazonica die in 2013 geopend is, toen de grootste vlinderkas van Europa. Als bezoeker kan je vrij tussen de prachtige planten lopen en word je omringd door alle kleuren vlinders die je je kan bedenken. In het midden hebben ze een bassin gebouwd waar ze verschillende reptielen hebben die ook voorkomen in het Amazonegebied voorkomen.


Hebben jullie al zin om de dierentuin te bezoeken?


Zoekt u een woning in Blijdorp Rotterdam? Kijk dan snel op Domica Rottedam voor meer info! 

dinsdag 14 oktober 2014

Diergaarde Blijdorp

Een dagje naar de dierentuin is natuurlijk altijd een leuk uitje voor het hele gezin, Diergaarde Blijdorp is vooral een bijzonder exemplaar! Als een van de eerste Nederlandse dierentuinen heeft de diergaarde een rijke geschiedenis.

In 1855 werd bij de Kruiskade een tuin ingericht voor fazanten en watervogels. Door zijn immense succes werd dit uitgebreid en werd in 1857 de Rotterdamsche Diergaarde geopend. Destijds was deze alleen nog toegankelijk voor leden van de bijhorende vereniging de ‘Vereniging Rotterdamsche Diergaarde’, wat neerkwam op alle gegoede burgers.

Helaas kwam de Dierentuin in financiële problemen in begin 20ste eeuw. In 1938 werd er besloten om te gaan verhuizen en zo kocht de Dierentuin voor 1 gulden 13 hectare grond in de buurt Blijdorp. Met de hulp van de Stichting Volkskracht werd de nieuwe dierentuin opgebouwd, mits de dierentuin daarna toegankelijk was voor iedereen.

In 1940 werd de dierentuin geraakt in een bombardement, twee dagen voor het grote bombardement in Rotterdam. Hierdoor werden enkele dieren gedood, en konden een paar dieren ontsnappen. Dit zorgde voor een loslopende zebra in de winkelstraten en een paar zeeleeuwen in de singels van de stad.

De nieuwe dierentuin is ontworpen door Sybold van Ravesteyn, hij vermeed zoveel mogelijk traliewerk en verving het voor grachten en muren. De verwarmde binnen verblijven  en de ruime leefruimtes waren baanbrekend destijds. Tevens is Blijdorp een van de weinige dierentuinen die geheel ontwerpen is door een architect. Hierdoor is de diergaarde in 2004 uitgeroepen tot rijksmonument.
Op 9 december 1940 opende de diergaarde zijn nieuwe deuren voor het publiek.


Benieuwd naar wat de diergaarde tegenwoordig allemaal te bieden heeft? Kijk donderdag dan weer op onze blog!


Wonen in Blijdorp Rotterdam? Dat kan! Kijk voor meer informatie op onze website Domica Rotterdam. 


maandag 13 oktober 2014

Verhalen van Staal en Steen, aflevering 3

Heeft u nog niet genoeg gehad van De Kunsthal? Kijkt u dan snel mee naar aflevering 3 van Verhalen van Staal en Steen!




Zoekt u een woning die aan al uw wensen voldoet? Neem dan snel een kijkje op onze website Domica Rotterdam!

zondag 12 oktober 2014

Verhalen van Staal en Steen, aflevering 2

Niet alleen leuk om te shoppen, maar tevens een interessante geschiedenis! Neem snel een kijkje naar aflevering twee van Verhalen van Staal en Steen!




Zoekt u een woning in Rotterdam? Kijk dan snel op onze website Domica Rotterdam!

vrijdag 10 oktober 2014

Verhalen van Staal en Steen, aflevering 1


Wilt u graag meer weten over de historische gebouwen van onze prachtige stad? In de documentaire van Staal en Steen neemt Paul van de Laar ons mee op ontdekkingsreis. Hij neemt iedere afleverign een Rotterdams gebouw onder de loep. Hieronder Deel 1 over de Laurenskerk!





Wilt u wonen in de buurt van de Laurenskerk? Of geïnteresseerd in wonen in Rotterdam? Kijk voor meer info op Domica Rotterdam.

donderdag 9 oktober 2014

Museumpark, deel 3!

Het is ongelofelijk hoeveel het museumpark ons te bieden heeft! Vandaag zijn we alweer bij deel drie beland en zullen de laatste twee musea aan bod komen!

De Kunsthal
Sinds 1992 opende de kunsthal zijn deuren voor het publiek. Sinds zijn opening hebben ze tal van interessante exposities gehad van uiteenlopende genres. Zo zijn er oude meesters, vergeten culturen, fascinerende foto’s, vernieuwend design en hedendaagse kunst te zien geweest. De kracht van deze hal is dat het 3300m2 aan tentoonstellingsruimte bezit, wat de mogelijkheid geeft om meerdere kunststromingen tegelijkertijd te kunnen laten zien. Hierdoor is de Kunsthal altijd aantrekkelijk voor een grootpubliek.
Dus wat is er onder andere te zien in de Kunsthal op het moment?

Rudolf Steiner, Alchemie van het alledaagse
Voor het eerst in Nederland presenteert de Kunsthal een overzicht van het veelomvattende oeuvre van Rudolf Steiner (1861-1925). Steiner is één van de meest invloedrijke en veelzijdige hervormers van de twintigste eeuw. Zijn gedachtegoed is nog springlevend. Steiner was een inspiratie bron voor vele kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Wassily Kandinsky en Joseph Beuys en is dat nog steeds voor hedendaagse kunstenaars en designers als Olafur Eliasson en Konstantin Grcic. De tentoonstelling laat een rijke verzameling van meubels, maquettes, sculpturen en ‘blackboard' tekeningen zien en biedt een fascinerend inzicht in zijn leven, werk en wijdverbreide gedachtegoed.






Design Art 15 jaar VIVID
15 jaar geleden opende de galerie VIVID haar deuren, een van de eerste galeries die het grensgebied tussen design en kunst onderzoekt. De kunsthal neemt de bezoeker langs 15 Rotterdamse en internationale kunstenaars en ontwerpers die voorheen in de galerie stonden. Over de jaren is de galerie meer geworden dan enkel dat, het heeft zich opgebouwd naar een nationale en internationale ontmoetingsplek en platform voor levendige discussies over de scheidslijn tussen design en kunst.
Zeker dus een kijkje waard!





Love & Marriage, Paul Breuker
Als deel van de landelijke foto week met het thema ‘kijk mijn geluk’ presenteert de kunsthal Love & Marriage van Paul Breuker. Al bijna vijfentwintig jaar fotografeert hij de bijzondere en intiemen van bruiloften voor – en achter de schermen. De tentoonstelling geeft een overzicht van hartverwarmende beelden waarin iedereen zich wel in kan vinden.



 
Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Het Natuurhistorisch museum Rotterdam is het enige museum in zijn soort in Rotterdam. Door zijn laagdrempeligheid met bijzondere aandacht voor de natuur en de natuurhistorie van de regio Rotterdam en de rest van de wereld, maakt het een leuk uitje voor het hele gezin! Het museum onderscheidt zich van zijn gelijken door een dynamische collectie te hebben, een actieve onderzoekspoot en een relativerende en opvallende kijk op de altijd verbazingwekkende natuur.

Naast een vrij grote vaste collectie heeft het museum ook wisselende exposities. Zo is er t/m 7 december de expositie Raamslachtoffers te zien, een fot expositie van Andre van Soest, die vele vogels heeft vastgelegd die zijn gestorven door tegen glazen ruiten en gevels te vliegen. Zo heeft hij ook de beroemde ‘traumameeuw’ gefotografeerd. Een meeuw die in oktober 2011 boven Hilversum in botsing met de (glazen) cockpit van een traumahelikopter kwam. De helikopter moest vervolgens een noodlanding maken.





Wat is jullie favoriete museum? 


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam



!

maandag 6 oktober 2014

Museumpark, deel 2


Vorige keer schreef ik al over het museumpark zelf en over het museum Boijmans van Beuningen, maar wat hebben de andere musea aan dit park nou allemaal te bieden?

Het Nederlands Architectuurinstituut
Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is niet alleen een museum, maar tevens een archief, bibliotheek en cultureel podium ineen. Hier worden belangrijke archieven en collecties van Nederlandse architecten van na 1800 bewaard en is toegankelijk voor publiek. Het NAi maakt deel uit van het nieuwe instituut.
Er vormt hier zich een breed platform voor ontmoetingen en discussies. Tevens bieden ze op een leuke en spelenderwijs manier workshops aan voor alle leeftijden. Zo konden kinderen voorheen leren miniatuur woonboten bouwen, het leren ontwerpen van eigen reclame in de digitale play-ground en veel meer!

Het Chabot museum
De witte villa is waarin het Chabot Museum is gehuisvest. Deze villa is in 1938 ontworpen door de architect G.W. Baas, die werkte voor het architectenbureau Brinkman en van der Vught, een naam die is verbonden aan andere bekende gebouwen zoals de Van Nelle-Fabriek, het Feijenoord stadium en de nabije Museaumparkvilla’s Sonneveld en Bouvé.
Het museum zelf is pas sinds 1993 gevestigd in de monumentale villa. De Collectie presenteert u werken van Hendrik Chabot, maar hebben tevens ook wisselende exposities naast deze werken. Vanaf 12 oktober is het museum weer open met de expositie ultramodern werk – nieuwe klanken uit de stad. Hier worden voor het eerst een omvangrijke selectie werken uit de collectie, aangevuld met bruiklenen, gerelateerd aan de Rotterdamse kunstenaarsfederatie De Branding (1917 – 1926).

Villa Sonneveld
Het museumhuis Villa Sonneveld is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa is in de jaren 30 ontworpen in opdracht van Albertus Sonneveld, één van de drie directeuren van de Van Nelle fabriek. In plaats van hun oude meubelen mee te verhuizen, pasten zij hun levensstijl aan in de smaak van het avant-garde.
Het interieur, tevens ontworpen door het architectenbureau Brinkman en van der Vlugt, onderscheidt zich door de warme, heldere kleuren en het veelal machinaal geproduceerde (buis)meubilair. Het was anno 1933 ultramodern, en is vandaag de dag nog in perfecte staat te bezoeken.
Dat is nog niet alles wat Villa Sonneveld biedt. De jaren 30 woning wordt aangevuld met wisselende kunstwerken, zodat het elke keer weer een nieuwe belevenis is!


Wilt u weten welke woningen Rotterdam u te bieden heeft? Kijk dan snel op onze website Domica Rotterdam voor meer informatie!

Benieuwd naar de overige musea in aan het park? Kijk aankomende donderdag weer op onze blog!