dinsdag 14 oktober 2014

Diergaarde Blijdorp

Een dagje naar de dierentuin is natuurlijk altijd een leuk uitje voor het hele gezin, Diergaarde Blijdorp is vooral een bijzonder exemplaar! Als een van de eerste Nederlandse dierentuinen heeft de diergaarde een rijke geschiedenis.

In 1855 werd bij de Kruiskade een tuin ingericht voor fazanten en watervogels. Door zijn immense succes werd dit uitgebreid en werd in 1857 de Rotterdamsche Diergaarde geopend. Destijds was deze alleen nog toegankelijk voor leden van de bijhorende vereniging de ‘Vereniging Rotterdamsche Diergaarde’, wat neerkwam op alle gegoede burgers.

Helaas kwam de Dierentuin in financiƫle problemen in begin 20ste eeuw. In 1938 werd er besloten om te gaan verhuizen en zo kocht de Dierentuin voor 1 gulden 13 hectare grond in de buurt Blijdorp. Met de hulp van de Stichting Volkskracht werd de nieuwe dierentuin opgebouwd, mits de dierentuin daarna toegankelijk was voor iedereen.

In 1940 werd de dierentuin geraakt in een bombardement, twee dagen voor het grote bombardement in Rotterdam. Hierdoor werden enkele dieren gedood, en konden een paar dieren ontsnappen. Dit zorgde voor een loslopende zebra in de winkelstraten en een paar zeeleeuwen in de singels van de stad.

De nieuwe dierentuin is ontworpen door Sybold van Ravesteyn, hij vermeed zoveel mogelijk traliewerk en verving het voor grachten en muren. De verwarmde binnen verblijven  en de ruime leefruimtes waren baanbrekend destijds. Tevens is Blijdorp een van de weinige dierentuinen die geheel ontwerpen is door een architect. Hierdoor is de diergaarde in 2004 uitgeroepen tot rijksmonument.
Op 9 december 1940 opende de diergaarde zijn nieuwe deuren voor het publiek.


Benieuwd naar wat de diergaarde tegenwoordig allemaal te bieden heeft? Kijk donderdag dan weer op onze blog!


Wonen in Blijdorp Rotterdam? Dat kan! Kijk voor meer informatie op onze website Domica Rotterdam. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten