dinsdag 21 oktober 2014

Station Rotterdam Centraal

Met een flinke stijging in de bezoekerscijfers van de stad, neemt het belang van het Centraal Station ook toe. Verschillende Rotterdamse attracties werden de eerste zes maanden bijna 1.5 miljoen keer bezocht, dit is een stijging van 3.1% ten opzichte van 2013. Dit jaar was het nieuwe station ook eindelijk klaar en werd op 14 maart van dit jaar



het station officieel geopend door Koning Willem-Alexander. Door de aluminium punt wordt het station al liefkozend Station Kapsalon genoemd door de inwoners, afgeleid van de Rotterdamse shoarma maaltijd (een aluminium bakje vol friet, shoarma, kaas, knoflooksaus en sla).

Voor de Tweede wereld Oorlog bestond er nog niet een Centraal Station. Het treinverkeer werd verdeeld over vier verschillende stations in en om het centrum. Pas in 1954 werden er plannen gemaakt voor een centraal station en werd het architect Sybold van Ravesteyn aangewezen om het stationsgebouw te ontwerpen. Op 21 mei 1957 werd deze officieel geopend.

In 2004 werden er plannen gemaakt voor een totale herbouw van het oude station. Tegen die tijd was het oude station een ontmoetingsplek geworden voor junkies en door het toenemende treinverkeer was er meer ruimte nodig. Zo werd er voor 2025 gerekend op 320.000 reizigers per dag gerekend, hiervoor moest met name de reizigerstunnel uitbreidden.

Tijdens de verbouwing werd het oude stationsgebouw afgebroken, een deel van de letters "CENTRAAL STATION" werd gebruikt als kunstzinnige afscheid van het gebouw. De ode “TRAAN LATEN” werd getoond. De definitieve sluiting van het verouderde station vond plaats op 2 september 2007. Het tijdelijke station bestond uit knalblauwe gebouwcomplexen, en was de doorgangstunnel de oude fietstunnel.

Het nieuwe station biedt alle gemakken voor de reiziger. Zo zijn er tal van winkels voor de nodige koffie of lunch. De reizigerstunnel is 6 keer zo groot als die van het oude station en geeft een prachtige moderne indruk voordat u de stad in gaat. Het enige overgebleven van het oude station zijn de letters en de oude klok. Het biedt u toegang tot de tram, metro en natuurlijk het treinverkeer van de stad. Tevens heeft het station een grote ondergrondse fietsenstalling die plek heeft voor circa 5000 fietsen.

U zult versteld staan van de nieuwe ‘ingang’ naar de stad, het biedt u alle luxe die u nodig heeft voor een comfortabele reis en tegelijkertijd is het gebouw zelf prachtig om te zien.  




Wilt u heerlijk centraal wonen met goed toegang tot het openbaar vervoer? Kijk dan op Domica Rotterdam voor meer informatie!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten