woensdag 31 december 2014

Wat te doen in de Kerstvakantie?

De kinderen zijn voor twee weken vrij, het is koud buiten, dus wat kunt u zo allemaal doen? Gelukkig is er genoeg te doen in de stad, en vooral voor de kinderen!

Villa Zebra
Villa Zebra is HET museum voor kinderen. Speciaal gericht op kinderen van 3 t/m 12 jaar heeft het museum verschillende tentoonstellingen. Op het moment heeft het museum de tentoonstelling: Labyrint van Verbeelding. Dit labyrint neemt ze mee op ontdekkingstocht langs het werk van 10 kunstenaars. Per kunstenaar verzamel je een bladzijde met vragen en opdrachten, zodat ze een eigen kunstenaarsdossier samenstellen!
Daarnaast organiseert het museum ook nog workshops, die bij de tentoonstellingen passen. Zo kunnen de kinderen hun eigen kunstwerken maken naar voorbeeld van verschillende kunstenaars. Voor kinderfeestjes worden de kinderen ontvangen met een speciale VIP ontvangst en een bijpassende verjaardagsworkshop.

Professor Plons
Als deel van het maritiem museum hebben ze ook een heel deel ingericht om kinderen meer te leren over de haven. De kinderen gaan hier op avontuur  in de wonderlijke haven van Professor Plons en zijn vrienden. Zo maken ze spelenderwijs kennis met verschillende schepen, het werk in de haven en hoe producten, zoals hun eigen speelgoed, per schip over de wereld vervoerd worden.
Op de kinder-doe-tentoonstelling helpen ze Professor Plons en zijn vrienden voordat ze met hun schepen op wereldreis vertrekken. Ze helpen met laden en lossen, vissen vangen, containers scannen, de reisbestemming bepalen, zeilen hijsen of een maaltje koken in de kombuis van de houten vissersschuit. Er is veel te doen in het Professor Plons museum, en is tevens goedgekeurd door de Speeltuinbende van de Nederlands Vereniging voor het Gehandicapte kind.


The Future of Fashion is Now
Het museum Boijmans van Beuningen heeft ook een leuke tentoonstelling die te bezoeken is tijdens de kerstvakantie. De tentoonstelling laat werk zien van ruim vijftig internationale ontwerpers, waar onder het wereldberoemde mode duo Viktor & Rolf. Deze modeontwerpers kijkt meen met een kritische blik naar het huidige modesysteem. Zo komen ze met innovatieve oplossingen en frisse ontwerpen op het raakvlak van mode en kunst.
U kunt o.a. het ontwerp van Wang Lei zien, die traditionele Chinese kostuums van geweven wc-papier maakte. Of Carole Collet d’r onderzoeken van duurzame materialen, zoals haar experiment met kantpatronen die groeien uit aardbeienplanten.

Designing 007: Fifty Years of Bond Style
Meer geïnteresseerd in films? En is James Bond een van uw favorieten? Dan is het zeker aan te raden om eens naar de kunsthal te gaan voor de James Bond tentoonstelling. Hij is namelijk niet enkel succesvol op het witte doek, maar staat sinds vijf decennia symbool voor het meest succesvolle merk in de filmgeschiedenis. Het is dan ook daarom dat hij een onuitwisbare invloed heeft uitgeoefend op het gebied van kunst, muziek, mode, technologie, design en lifestyle.


Benieuwd naar de wereld van James Bond? Dan zal de tentoonstelling van de Kunsthal u zeker niet teleurstellen!


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam

maandag 29 december 2014

Oud en Nieuw in Rotterdam



Kerst is weer voorbij en de jaarwisseling is in zicht. Hoewel de kerstmarkt er nog staat, de sneeuw alweer op de straten ligt, is natuurlijk de grote vraag wat er allemaal te doen is met oud en nieuw!










Oliebollen
Begin de avond goed met een typisch Nederlandse snack: De oliebol! Door heel het land worden er miljoenen oliebollen gegeten. In Rotterdam is Richard Visser de Oliebollen legende. Voor 9 jaar op een rij heeft hij de landelijke oliebollentest gewonnen, en is dit jaar voor het eerst gezakt naar de 3e plaats. Alsnog krijgen zijn oliebollen een goede 9.5 gemiddeld en wordt alsnog gezien als een fenomeen. U kunt zijn oliebollen halen op de kruising van de Heemraadssingel en de Vierambachtsstraat. Wel een kleine waarschuwing: er staat elk jaar een aardige rij, dus u kunt er beter vroeg bij zijn!






Vuurwerkshow
Door heel het land zal er om stipt 12 uur vuurwerk worden afgestoken. In Rotterdam is de grootste show van het land! Voor het zevende jaar op een rij bevindt de vuurwerkshow zich op de Erasmusbrug. Vanaf 23.00 uur komen tienduizenden bezoekers bij elkaar op de Boompjeskade.Hier kunt u genieten van een oliebol terwijl er een muzikale countdown wordt afgeteld naar middernacht.

Botenparade / Cruise Arrangement
Rotterdam staat bekend als de havenstad om een reden, en daarom wordt de vuurwerkshow niet alleen op het land gevierd. Op het water zal het nieuwe jaar ook goed worden ingeluid. Een aantal schepen zijn op deze avond mooi verlicht, en varen op de maas. De schepen zullen om 22.30 uur vanaf de Willemsbrug richting de Erasmusbrug vagen om vervolgens om 23.00 uur een parade langs de kade te varen. U kunt natuurlijk meevaren met een van de deelnemende schepen!

Wilt u nog langer van wal blijven? Dan kunt u ook de nieuwjaarsnacht cruise boeken! U begint 2015 dan met het beste en meest spetterende uitzicht in Rotterdam. Onder het genot van Champagne en een goede oliebol kunt u heerlijk de show bekijken. Met live entertainment en een heerlijk bed binnen handbereik zal u helemaal verzorgd oud en nieuw kunnen vieren.


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam voor de huurwoning voor jou!


dinsdag 23 december 2014

Kerst in Rotterdam

Kerstcircus Ahoy
Al 44 jaar op een rij wordt het kerstcircus in Ahoy georganiseerd. Ook dit jaar is het weer een prachtig optreden met humor, vertedering, sensatie en verwondering. Als grootste en oudste kerstcircus van Nederland hebben ze natuurlijk wel hun naam hoog te houden; het is zeker elk jaar een bijzondere voorstelling. Het circus presenteert u stuk voor stuk de allerbeste circusnummers uit de hele wereld.
 
Kerstwandeling
Tussen 20 en 24 december vertrekt er dagelijks een gratis kerstwandeling met de Rotterdamse gids Eveline van Wanrooij. De tour neemt je langs de mooiste, leukste en gezelligste plekken om kerst te beleven in Rotterdam.

De wandeling is dagelijks om 15.30 uur en 24 december om 14.30. Reserveren kan bij Rotterdam Info.


Kerstmarkt Rotterdam Centrum
Van Zaterdag 6 december tot en met zondag 4 januari vindt op de Lijnbaan en Binnenwegplein een gezellige kerstmarkt plaats. Hier kunt u heerlijke feestelijke lekkernijen benutten, of diverse verrassende decembercadeautjes inslaan. Het is een markt die in alle opzichten de warme en gemoedelijke sfeer van Kerst uitstraalt!





Schaatsen
Helaas vriest het nog niet in het land, en schaatsen op natuurijs zal het dan ook niet worden met de kerst. Gelukkig zijn er een paar opties om toch te kunnen genieten van deze heerlijk Nederlandse wintersport.
De schaatsbaan van Rotterdam bevindt zich op het terrein van de hockeyclub Leonidas in Kralingen. Ze hebben een 400-meterbaan en een 800m2 funbaan. Voor slechts 5 euro kunt u hier terecht. Ook met kerst zijn ze open, maar houdt u wel rekening met de openingstijden!

In Plaswijckpark hebben ze ook een tijdelijke schaatsbaan opgezet. U kunt hier schaatsen op de ruim 100m2 overdekte kunstschaatbaan. Dit is niet het enige wat Plaswijckpark te bieden heeft: heel het park is in de winterse sferen ondergedompeld. Voor €11.20 p.p. kunt u hier met heel het gezin van genieten!

 Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam! 


maandag 22 december 2014

Rotterdam als eerste met...

Metrolijn Rotterdam
Rotterdam is de eerste stad geweest van Nederland die een metrolijn kreeg. Het ging hierom om de Noord-Zuidlijn die liep tussen station Rotterdam Centraal en het winkelcentrum Zuidplein. Op 9 februari 1968 opende prinses Beatrix en prins Claus de lijn. Het was bij de opening een van de kortste metrolijnen ter wereld, namelijk maar 5.9 kilometer. Al snel na de opening werd de lijn al uitgebouwd en is tegenwoordig uitgegroeid naar 30 kilometer!
De tweede lijn opende op 6 mei 1982, die liep tussen de Capelsebrug en Coolhaven (toen genaamd de oost-west lijn).
Tegenwoordig zijn er 5 verschillende metrolijnen, genaamd A t/m E, met zo’n ieder 175.000 passagiers per dag.


De Maastunnel

De Maastunnel is de aller eerste autotunnel van Nederland. De tunnel verbindt de oevers van de Nieuwe Maas met elkaar. Ondanks dat een deel van de bouw tijdens de bezetting plaats vond opende de tunnel zonder ceremonie toch op 14 februari 1942.
In 1944 werd de tunnel door de Duitsers voorzien van explosieven, zodat ze de tunnel op elk gewenst moment op konden blazen. Dit is uiteindelijk niet gebeurd, waarschijnlijk doordat de ontsteking van de explosieven onklaar gemaakt was door het verzet.
De tunnel bestaat uit vier buizen: twee voor auto’s, een voor fietsers en een voor voetgangers. Tegenwoordig gebruiken zo’n 75.000 voertuigen per dag de tunnel.




Het Nederlands Foto Instituut

Hoewel er lang een discussie was waar het Nederlandse Foto instituut geplaatst zou moeten worden, werd er uiteindelijk besloten dat deze in Rotterdam zou komen. Dankzij de fotogalerie Perspectief, die in 1980 was opgezet, was er al veel aandacht besteed aan fotografie als kunstvorm. Door onder andere hun inspanningen was in 1990 al het Fotoarchief in Rotterdam gevestigd. De officiële opening van het instituut nam plaats op 30 maart 1994.


In plaats van een traditioneel fotomuseum werd het een instituut waarin de fotografie een plek kreeg in de context van de totale beeldcultuur. Dit verbreedt de mogelijkheden in foto’s die aanwezig zijn. Zo zijn er dus niet alleen kunstzinnige foto’s, maar gaat het om het totale spectrum aan beelden die worden geproduceerd door de media film, fotografie en elektronische media. Zeker eens een kijkje waard!



Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica voor meer informatie! 

donderdag 4 december 2014

De Rotterdamse Haven

Als Rotterdam om een ding bekend staat, dan is het wel zijn haven! Het is niet alleen nu dat de haven een prominente functie had in de economie van de stad. Er zit ook een rijke geschiedenis achter!

Rotterdam ontstond omstreeks 1260 na Christus, rondom een dam in de rivier de Rotte. Dit is dan ook waaraan de stad zijn naam te danken heeft. De kleine haven die destijds was gesticht zorgde voor handel waardoor de stad kon groeien. De haven werd in de 16e eeuw vooral belangrijk voor de visserij.

Tijdens het koloniale tijdperk was de Rotterdamse haven niet de meest gebruikelijke; Amsterdam was het centrum van de koloniale handel. Dit kwam doordat de haven van Rotterdam lastiger bereikbaar was, gezien er niet een rechtstreekse verbinding met de zee was.
De groei van de haven begon in de tweede helft van de 19e eeuw. Toen het Duitse Ruhrgebied enorm aan het industrialiseren was, werd het belangrijk voor de Nederlandse overheid om de bereikbaarheid te optimaliseren. Hierdoor werd de Nieuwe Waterweg aangelegd, die wel voor die rechtstreekse verbinding zorgde.

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd de haven niet gespaard door het bombardement, maar tijdens de wederopbouw werd er flink in geïnvesteerde in de wederopbouw en de uitbreiding van de haven. De haven maakte zelfs zo’n snelle groei door, waardoor het moeite had met het aantal schepen. Hierdoor werd in 1947 onder meer het Botlek-gebied aangelegd.

Door het toenemende belang van aardolie werd de Europoort aangelegd, waardoor mammoettankers voortaan aan konden meren. In 1970 werden er nog een paar extra toevoegingen gedaan aan de haven, waarvoor een stuk zee werd drooggelegd. Van 1962 tot 2004 was de haven van Rotterdam hierdoor de grootste haven ter wereld.

Tegenwoordig is de haven gedaald naar de vierde plek, achter Sjanghai, Ningbo en Singapore. Rotterdam heeft nog wel de grootste haven van Europa. Zoals ik eerder had geschreven zijn er verschillende tours mogelijk door de haven en is zeker een bezichtiging waard!


Wilt u wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam!


dinsdag 2 december 2014

De SS Rotterdam


Water en schepen zijn goed bekend in Rotterdam met zijn grote haven, maar een van de bekendste schepen van de stad is wel de SS Rotterdam, een naoorlogse Nederlandse passagiersschip. Het schip was in dienst van de Holland-Amerika Lijn (HAL) waarvoor het schip voer tussen 1959 en eind 2000. Tegenwoordig is het schip compleet gerenoveerd en ligt sinds 4 augustus 2008 als drijvend multifunctioneel centrum aan het Derde Katendrechtse Hoofd in de Maashaven in Rotterdam.

Oorspronkelijk waren er plannen voor een degelijk schip al voor de Tweede Wereld Oorlog. Destijds was de HAL nog zo populair dat een ‘running mate’ nodig was. Met het uitbreken van de oorlog werden deze stopgezet. Pas in de jaren 50 werden de plannen weer hervat.

Het ontwerp voor de boot was baanbrekend voor die tijd. Het schip had twee klassen die horizontaal gescheiden werden met verwijderbare wanden en een uniek dubbel trappenhuis dat een eenvoudige ombouw naar een een-klasse cruiseschip mogelijk maakte. De machine-installatie werd driekwart van achteren geplaatst en kreeg twee moderne rookkanalen. Tevens kreeg het schip een baanbrekend gestroomlijnd profiel, en werd het dekhuis geplaatst bovenop de opbouw midscheeps waar normaal de schoorsteen zou staan. Dit model zou later gebruikt worden als ontwerp voor latere cruiseschepen.

Tegenwoordig is het schip in bezit van WestCord Hotels, die onder andere ook Hotel New York in zijn bezit heeft. Zo is er dan ook veel te beleven op het schip. Zo is een groot deel van het schip zonder toegangskosten bereikbaar, en wordt het daardoor een hele belevenis om een drankje te drinken. In de zomer is het Lido terras geopend, waar u heerlijk in een ligstoeltje aan het zwembad kunt liggen.

Mocht u meer geïnteresseerd zijn in een drankje of een uitgebreid diner, dan zijn er nog 4 andere ruimtes op het schip die open staan voor een hapje, diner, high tea of lunch! Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om het hele schip te zien met een elektronische tour. Deze vertelt u over de geschiedenis van het schip en neemt u mee op een tour door al zijn zalen. Wilt u nog meer van het schip beleven? Dan kunt u ook altijd nog overnachten in een van de 254 suites.

Wilt u wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam!