dinsdag 2 december 2014

De SS Rotterdam


Water en schepen zijn goed bekend in Rotterdam met zijn grote haven, maar een van de bekendste schepen van de stad is wel de SS Rotterdam, een naoorlogse Nederlandse passagiersschip. Het schip was in dienst van de Holland-Amerika Lijn (HAL) waarvoor het schip voer tussen 1959 en eind 2000. Tegenwoordig is het schip compleet gerenoveerd en ligt sinds 4 augustus 2008 als drijvend multifunctioneel centrum aan het Derde Katendrechtse Hoofd in de Maashaven in Rotterdam.

Oorspronkelijk waren er plannen voor een degelijk schip al voor de Tweede Wereld Oorlog. Destijds was de HAL nog zo populair dat een ‘running mate’ nodig was. Met het uitbreken van de oorlog werden deze stopgezet. Pas in de jaren 50 werden de plannen weer hervat.

Het ontwerp voor de boot was baanbrekend voor die tijd. Het schip had twee klassen die horizontaal gescheiden werden met verwijderbare wanden en een uniek dubbel trappenhuis dat een eenvoudige ombouw naar een een-klasse cruiseschip mogelijk maakte. De machine-installatie werd driekwart van achteren geplaatst en kreeg twee moderne rookkanalen. Tevens kreeg het schip een baanbrekend gestroomlijnd profiel, en werd het dekhuis geplaatst bovenop de opbouw midscheeps waar normaal de schoorsteen zou staan. Dit model zou later gebruikt worden als ontwerp voor latere cruiseschepen.

Tegenwoordig is het schip in bezit van WestCord Hotels, die onder andere ook Hotel New York in zijn bezit heeft. Zo is er dan ook veel te beleven op het schip. Zo is een groot deel van het schip zonder toegangskosten bereikbaar, en wordt het daardoor een hele belevenis om een drankje te drinken. In de zomer is het Lido terras geopend, waar u heerlijk in een ligstoeltje aan het zwembad kunt liggen.

Mocht u meer geïnteresseerd zijn in een drankje of een uitgebreid diner, dan zijn er nog 4 andere ruimtes op het schip die open staan voor een hapje, diner, high tea of lunch! Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om het hele schip te zien met een elektronische tour. Deze vertelt u over de geschiedenis van het schip en neemt u mee op een tour door al zijn zalen. Wilt u nog meer van het schip beleven? Dan kunt u ook altijd nog overnachten in een van de 254 suites.

Wilt u wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten