maandag 22 december 2014

Rotterdam als eerste met...

Metrolijn Rotterdam
Rotterdam is de eerste stad geweest van Nederland die een metrolijn kreeg. Het ging hierom om de Noord-Zuidlijn die liep tussen station Rotterdam Centraal en het winkelcentrum Zuidplein. Op 9 februari 1968 opende prinses Beatrix en prins Claus de lijn. Het was bij de opening een van de kortste metrolijnen ter wereld, namelijk maar 5.9 kilometer. Al snel na de opening werd de lijn al uitgebouwd en is tegenwoordig uitgegroeid naar 30 kilometer!
De tweede lijn opende op 6 mei 1982, die liep tussen de Capelsebrug en Coolhaven (toen genaamd de oost-west lijn).
Tegenwoordig zijn er 5 verschillende metrolijnen, genaamd A t/m E, met zo’n ieder 175.000 passagiers per dag.


De Maastunnel

De Maastunnel is de aller eerste autotunnel van Nederland. De tunnel verbindt de oevers van de Nieuwe Maas met elkaar. Ondanks dat een deel van de bouw tijdens de bezetting plaats vond opende de tunnel zonder ceremonie toch op 14 februari 1942.
In 1944 werd de tunnel door de Duitsers voorzien van explosieven, zodat ze de tunnel op elk gewenst moment op konden blazen. Dit is uiteindelijk niet gebeurd, waarschijnlijk doordat de ontsteking van de explosieven onklaar gemaakt was door het verzet.
De tunnel bestaat uit vier buizen: twee voor auto’s, een voor fietsers en een voor voetgangers. Tegenwoordig gebruiken zo’n 75.000 voertuigen per dag de tunnel.




Het Nederlands Foto Instituut

Hoewel er lang een discussie was waar het Nederlandse Foto instituut geplaatst zou moeten worden, werd er uiteindelijk besloten dat deze in Rotterdam zou komen. Dankzij de fotogalerie Perspectief, die in 1980 was opgezet, was er al veel aandacht besteed aan fotografie als kunstvorm. Door onder andere hun inspanningen was in 1990 al het Fotoarchief in Rotterdam gevestigd. De officiƫle opening van het instituut nam plaats op 30 maart 1994.


In plaats van een traditioneel fotomuseum werd het een instituut waarin de fotografie een plek kreeg in de context van de totale beeldcultuur. Dit verbreedt de mogelijkheden in foto’s die aanwezig zijn. Zo zijn er dus niet alleen kunstzinnige foto’s, maar gaat het om het totale spectrum aan beelden die worden geproduceerd door de media film, fotografie en elektronische media. Zeker eens een kijkje waard!



Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica voor meer informatie! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten