donderdag 4 december 2014

De Rotterdamse Haven

Als Rotterdam om een ding bekend staat, dan is het wel zijn haven! Het is niet alleen nu dat de haven een prominente functie had in de economie van de stad. Er zit ook een rijke geschiedenis achter!

Rotterdam ontstond omstreeks 1260 na Christus, rondom een dam in de rivier de Rotte. Dit is dan ook waaraan de stad zijn naam te danken heeft. De kleine haven die destijds was gesticht zorgde voor handel waardoor de stad kon groeien. De haven werd in de 16e eeuw vooral belangrijk voor de visserij.

Tijdens het koloniale tijdperk was de Rotterdamse haven niet de meest gebruikelijke; Amsterdam was het centrum van de koloniale handel. Dit kwam doordat de haven van Rotterdam lastiger bereikbaar was, gezien er niet een rechtstreekse verbinding met de zee was.
De groei van de haven begon in de tweede helft van de 19e eeuw. Toen het Duitse Ruhrgebied enorm aan het industrialiseren was, werd het belangrijk voor de Nederlandse overheid om de bereikbaarheid te optimaliseren. Hierdoor werd de Nieuwe Waterweg aangelegd, die wel voor die rechtstreekse verbinding zorgde.

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd de haven niet gespaard door het bombardement, maar tijdens de wederopbouw werd er flink in geïnvesteerde in de wederopbouw en de uitbreiding van de haven. De haven maakte zelfs zo’n snelle groei door, waardoor het moeite had met het aantal schepen. Hierdoor werd in 1947 onder meer het Botlek-gebied aangelegd.

Door het toenemende belang van aardolie werd de Europoort aangelegd, waardoor mammoettankers voortaan aan konden meren. In 1970 werden er nog een paar extra toevoegingen gedaan aan de haven, waarvoor een stuk zee werd drooggelegd. Van 1962 tot 2004 was de haven van Rotterdam hierdoor de grootste haven ter wereld.

Tegenwoordig is de haven gedaald naar de vierde plek, achter Sjanghai, Ningbo en Singapore. Rotterdam heeft nog wel de grootste haven van Europa. Zoals ik eerder had geschreven zijn er verschillende tours mogelijk door de haven en is zeker een bezichtiging waard!


Wilt u wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten