donderdag 27 november 2014

De Bekendste Beelden van Rotterdam


Rotterdam heeft ruim 200 beelden in de openbare ruimte staan. Net zoals de architectuur in de stad, zijn ook de sculpturen voor een groot deel modern georiënteerd. Afgelopen dinsdag hebben jullie al kunnen lezen op de Beelden Route over de Westersingel. Vandaag neem ik een greep uit de beelden en vertel jullie wat over een paar de bekendste die de stad heeft!

Het Erasmusbeeld – Hendrick de Keyser
Het oudste beeld die de stad heeft is een standbeeld van Desiderius Erasmus, ontworpen door Hendrick de Keyser. Het beeld was eerst verwekelijkt in hout en werd in 1622 in het brons gegoten. Hiermee was het het eerste bronzen standbeeld van Nederland en tevens het eerste niet-religieuze standbeeld. Voor jaren heeft het beeld op de grote markt gestaan, maar toen het ongeschonden het bombardement overleefde werd het verborgen op de binnenplaats van Museum Boijmans van Beuningen onder betonplaten en zandzakken.
Na de oorlog kreeg het beeld zijn huidige plek op het Grotekerkplein voor de Grote of Sint-Laurenskerk.

De Verwoeste Stad – Ossip Zadkine
De Verwoeste Stad is een beeld gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Naar verluidt kreeg Zadkine de inspiratie voor het beeld toen hij in de trein terug van Parijs over het luchtspoor door Rotterdam reed en het weggevaagde centrum zag.
Het bronzen beeld stelt een mensfiguur voor zonder hart. Dit staat symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren is gegaan door het bombardement.
Het beeld is cadeau gegeven door de directie van De Bijenkort, mits het beeld op zijn plek zou blijven staan. Op 15 mei 1953 werd het beeld onthuld op Plein 1940 aan de Leuvenhaven. Hier is het beeld tot op de dag van vandaag nog te vinden.


De Gestileerde Bloem – Naum Gabo
Een paar jaar later, in 1957, werd het bekende werk van Naum Gabo onthuld voor het toen nieuwe warenhuis De Bijenkorf. Het werk wordt gezien als het belangrijkste werk uit zijn oeuvre. Anders dan de andere beelden is dit geen standbeeld, en is het tevens geen eigendom van de Gemeente Rotterdam. Het kunstwerk is 26.2 meter hoog en de maximale breedtematen zijn 4.8 meter en 5.2 meter. Het werk bestaat uit vier stalen hoofdribben en vier stalen binnen ribben, alle met vierkante doorsnede, die een kleinere “inner image “ omsluiten..
Het beeld was het eigendom van De Bijenkorf tot 2007. Sindsdien is een vastgoedconsortium de eigenaar van het beeld.



The Kissing Earth – Olafur Eliasson
Oké, hoewel dit beeld nog niet gerealiseerd is, moet het volgens de eisen van de commissie “een nieuw baanbrekend beeld” worden. Eigenlijk een “tweede Zadkine”.  Dit beeld The Kissing Earth, zal worden gerealiseerd op het nieuwe stationsplein. In de volksmond zal deze naam niet lang stand houden, ‘de ballen van Rotterdam’ kwam al voorbij.
Het werk zal bestaan uit twee wereldbollen die elkaar raken op de plek van Rotterdam, wat symbool staat voor het vooruitgangsoptimisme die in stad heerst. Het gaat over Rotterdam als wereldstad, maar is tevens ook een beeld van nu: open , gemaakt van een spiegelend materiaal.
Nog niet iedereen is er blij mee. Er is nog een grote groep die liever het beeld van Zadkine zouden zien op het plein, een andere groep vindt het zonde om de grote ruimte op te vullen. Desalniettemin zal het beeld er komen.



Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten