dinsdag 25 november 2014

De Westersingel - De Culturele As


In de aanloop naar Europese Hoofdstad 2001 werd de hele Westersingel aangepakt en ontstond zo een aangesterkte beeldenroute die tot op de dag van vandaag populair is. De route begint iets vanaf het Centraal Station en loopt richting het museumkwartier. Wilt u de hele route volgen? Kijk dan even op http://www.openbarekunst.nl/routes voor de gehele route, of eventuele andere beeldenroutes in de stad.

 
De singel ontstond door Het Waterproject uit de 19e eeuw. Dit plan werd ontwerpen in 1841 door de Rotterdamse stadsarchitect Willem Nicolaas Rose in samenwerking met Jan Arent Scholten. Dit Waterproject had drie functies:





·         Afvoer van regenwater en huishoudelijk afvalwater
·         Stortplaats van afval
·         Bron van drinkwater

Dit was bedoeld om de cholera uitbraken die Rotterdam in de 19e eeuw teisterden tegen te gaan. Vervolgens werd de Westersingel bebouwd met herenhuizen tussen 1870 en 1900. Sommige van deze panden zijn vandaag de dag nog te zien, omdat de Westersingel niet werd getroffen door het bombardement op Rotterdam.

Cultureel gezien werd de singel pas interessant in 1988, wanneer het deel werd van de Beeldenroute ‘Beelden in de Stad’. Dit was een grote open lucht expositie door de hele stad heen. Een paar van deze beelden zijn nog overgebleven en ook nog deel van de hedendaagse route. Dit zijn onder andere het beeld van Richard Artschwager, De Kringloop van Frans en Marja de Boer Lichtveld en The Long Thin Yellow Legs of Architecture van Coop Himmelb(l)au.


 
In het jaar 2000 en 2001 werd de singel flink onder handen genomen. Er kwam een terras waar veel sculpturen op werden geplaatst en zo ontstond het huidige beelden terras. Op het moment staan er 17 sculpturen op de Westersingel en is een heerlijke wandelroute.


Wilt u heerlijk wonen in de buurt van de Westersingel Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten