dinsdag 18 november 2014

Rotterdam in de Spotlights




Voor de tweede keer dit jaar staat Rotterdam in de internationale spotlights door het winnen van de titel van Europese stad van het jaar 2015. De winnende stad wordt uitgekozen door The Academy of Urbanism in London en de keuze wordt gebaseerd op zeven criteria: aantrekkelijkheid, lokaal karakter, economie, duurzaamheid, welzijn en bereikbaarheid.

Dit is niet de eerste keer dat de stad zich op internationaal gebied populair blijkt te zijn. Al eerder dit jaar verscheen de stad in de New York Times op de 10e plek van de 52 plekken om naartoe te gaan in 2014. 2014 is namelijk een speciaal jaar geweest in de (her)openingen van verschillende populaire attracties van de stad. Zo opende het nieuwe Centraal Station zich op 14 maart, de nieuwe Markthal opende zich afgelopen maand en heropende de Kunsthal zich in februari.
 
The Academy of Urbanism bestaat uit meer dan 500 wetenschappers, politici en vakspecialisten op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling. Het is ook daarom dat The Academy niet alleen kijkt naar alleen naar het afgelopen jaar. Zo zijn ze in de archieven gedoken en kwamen hierdoor tot de conclusie dat de stad zich in de afgelopen twintig jaar op een opmerkelijke manier heeft ontwikkeld.

Volgens het jury rapport blijkt dat de delegatie onder de indruk is van de openheid van de stad, maar weinig plekken zijn ontoegankelijk. Volgens hun kenmerkt Rotterdam zich door een jonge, open en tolerante gemeenschap die innovatieve architectuur, stedenbouw en nieuwe business modellen omarmt. Naast een sterke visie en masterplan is er een positieve cultuur van “gewoon doen om te kijken wat er gebeurt”. Aldus The Academy.

Ronald Schneider, de Rotterdamse wethouder, nam de prijs in ontvangst. Volgens hem is de prijs  “verdiend”. De directe concurrenten voor de titel waren Aarhus in Denemarken en Turijn in ItaliĆ«. Marseille won vorig jaar de prijs.

Lees aankomende donderdag over Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001.


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op DomicaRotterdam voor meer informatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten