maandag 10 november 2014

Feyenoord en de Kuip





Rotterdam is de enige stad in Nederland die drie professionele voetbalclubs heeft: Feyenoord, Sparta Rotterdam en SBV Excelsior. De andere stad die meer dan één professionele voetbalclub heeft is Eindhoven (PSV en FC Eindhoven). Hoewel Sparta Rotterdam(1888) de oudste professionele club van Nederland is, is, van de drie clubs, Feyenoord de bekendste. Daarbij is het, naast PSV en Ajax, een van de drie originele top clubs van Nederland.

Feyenoord werd opgericht op 19 juli 1908 en heeft als thuisbasis Stadion Feyenoord, ook wel bekend als De Kuip. Het kostte de club 16 jaar voor zijn eerste echte succes. Drie jaar na de promotie naar de hoogste klasse vierde de club het Nederlands landskampioenschap. Hierna volgden nog 13x het landskampioenschap, 11x de KNVB beker, 1x de Europacup I (de voorloper van de Champions League), 2x de UEFA Cup en 1x de wereldbeker. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat Feyenoord anno 2014 op de 131ste plaats met 11.862 punten. Zes Nederlandse clubs staan hoger genoteerd (PSV, Ajax, FC Twente, AZ, sc Heerenveen en FC Utrecht).

Niet alleen de club heeft een belangrijke plek in de stad, ook het stadion heeft door de tijd heen een plek ingenomen in de Rotterdamse harten. Het stadion begon zijn bouw in 1935 naar de ontwerpen van de architect Leendert van der Vlugt. De echte grote man achter het idee was leen van Zandvliet, de destijdse voorzitter van de club. Hij wilde een stadion met een ‘loshangende’ tweede ring, zodat niets het uitzicht van de toeschouwers zou belemmeren. De opening was op 27 maart 1937, de officiële opening was pas 23 juli datzelfde jaar.

De Kuip was baanbrekend in zijn architectuur. De tweede tribune die als een balkon boven de eerste ring hing was de eerste in zijn soort. Er bestond nog geen enkel stadion met en tweede ring zonder steunpilaren in het zicht. Ook was een doorlopende, rondgaande tribune nieuw. Waar in internationale stadions meestal vier blokken langs het veld hebben, is de tribune van De Kuip geheel rondlopend. Het gebruik van staal en glas maakte het stadion luchtig, een effect wat met beton niet behaald kon worden.

De Kuip heeft een paar keer op de grens van ondergang gestaan. Zo was er tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote behoefte aan hoogwaardig staal. Gezien staal de kern is van het stadion, wilden de Duitsers het stadion uit elkaar houden. Volgens populair verhaal werd er destijds gelogen over de hoeveelheid staal dat het stadion zou opleveren. Hierdoor werd het slopen interessant.
Het duurde daarna tot 1984 tot er weer een bedreiging was voor het stadion. De gemeenten Rotterdam en Amsterdam wilden de Olympische spelen van 1992 naar Nederland halen. Er kwamen hiervoor plannen voor een nieuw Olympisch stadion, dat precies op de plek van het Stadion Feyenoord zou moeten komen.

In de jaren 90 werd er werd betonrot en erosie geconstateerd. Slopen was een optie, maar er werd gekozen voor een renovatie. Tegenwoordig is hierdoor een groot deel van het stadion overdekt en staat open voor meerdere evenementen.

Zo kunt u tegenwoordig langsgaan voor een rondleiding, kunt u er een borrel geven of sportclinic, of kunt u natuurlijk altijd naar de thuiswedstrijden van Feyenoord.


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk op Domica Rotterdam voor meer informatie!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten