donderdag 6 november 2014

De Brandgrens


Dat Rotterdam een schijnbaar kort verleden heeft is alleen al duidelijk aan de overheersende moderne architectuur in de stad. Toch bestaat ons stadje al sinds de 13e eeuw. De moderne geschiedenis kunnen we echter terug leiden naar 1850, wanneer de haven een enorm groeiproces meemaakten, waardoor de rest van de stad volgde.

In de tijd dat de stad zich klaarmaakte voor zijn 600st verjaardag in 1940, werd op 14 mei 1940 de hele binnenstad gebombardeerd door de Duitsers. De brand die daaruit volgde kostte 4 dagen om te blussen en liet een ravage achter. Meer dan 24.000 woningen werden in as gelegd. Ongeveer 800 mensen vonden de dood en 80.000 Rotterdammers waren dakloos geworden.
De plannen voor een wederopbouw lagen al snel op tafel, pas na de oorlog werd dit in volle gang gezet en kreeg de stad de image van ‘werkstad’. De stad ontwikkelde zich tot een toonbeeld van moderniteit.

De brandgrens geeft het gebied aan waar het Duitse bombardement zijn verwoestende werk deed. Het gemeentebestuur van de stad besloot in 2006 de brandgrens permanent te markeren in het straatbeeld, als plaats van herinnering en om het verhaal van de stad te helpen vertellen.

In 2010 werd de markering van de brandgrens voltooid. De markering bestaat uit lampen in het plaveisel die ’s avonds rood oplichten. De lampen zijn afgebeeld met een brandend Rotterdam, een Duitse bommenwerper en het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Rotterdam dan kunt u de hele brandgrens volgen (van ongeveer 12 kilometer) inclusief een audiotour. Deze tour leidt u langs 30 geluidsfragmenten die vertellen over de brandgrens, de stad en zijn bewoners. Na deze flinke wandeling heeft u een levendig beeld van Rotterdam voor en na het bombardement. U wordt gewezen op de punten die verwijzen aan de stad voor de oorlog, die op eerste gezicht geheel verdwenen zijn.

Al met al is de tour zeker de moeite waard! In een wandeling komt u ontzettend veel te weten over de geschiedenis van de stad, maar tevens over het moderne Rotterdam. Bent u van plan lekker te gaan wandelen dit weekend? Kijk dan van te voren even op Audiotour voor een leuke leerzame wandeling!


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op DomicaRotterdam voor meer informatie. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten