donderdag 20 november 2014

Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001


Dat Rotterdam dit jaar is gekozen tot Europese stad 2015 is natuurlijk onwijs goed voor de toerisme van de stad. Alleen is dit niet de eerste keer dat de stad op grote schaal internationale erkenning krijgt. Dit gebeurde al eerder in 2001 toen de stad, samen met de stad Porto, werd gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Dus wat houdt dit precies in?
De internationale benaming voor deze titel is the European City of Culture (ECOC). Hoewel steden vaak verschillende motivaties hebben voor de titel is er één motivatie die altijd overeenkomt: Het bevordert het internationale imago van de stad, door het programma van culturele activiteiten en kunstzinnige evenementen. Dit leidt automatisch tot meer bezoekers en dus ook meer bekendheid.

Rotterdam
Dus wat heeft Rotterdam te danken aan de titel Culturele Hoofdstad 2001? De directe cijfers na dit jaar waren 2.3 miljoen mensen die de stad bezochten en dele namen aan de 524 activiteiten die onder het nom van Culturele hoofdstad werden georganiseerd. Een op de vijf dagjesmensen van dat jaar kwam speciaal omdat de stad Culturele Hoofdstad van Europa was.

Daarnaast hebben we nog veel cultuur erfgoed eraan overgehouden. Natuurlijk heeft dit jaar de stad een boost gegeven op cultureel en toeristisch gebied, wat is aangehouden door de Rotterdamse overheid en kunstinstellingen. Tevens, heeft de stad in dat jaar de internationale beeldenroute geplaatst die te vinden is op de Westersingel richting het Scheepsvaartkwartier.

Ook gevoelsmatig is er wat in Rotterdam veranderd. Volgens Bert van Meggelen, intendant toen Rotterdam 2001 de titel had, heeft het de Rotterdammers een stevig zelfvertrouwen gegeven. Het zou een soort symbolische voltooiing van de wederopbouw van de stad zijn. Wellicht was dit de aanloop naar de titel Rotterdam Europese Stad 2015.

Welke Nederlandse Stad volgt?
Nu is de vraag natuurlijk welke Nederlandse stad zal volgen in de voetsporen van Rotterdam. De voorganger was in ieder geval in 1987 Amsterdam. Volgens het laatste nieuws zal Leeuwarden in Friesland in 2018 de titel dragen.
Van 2014 tot 2019, met als hoogtepunt 2018, presenteert Leeuwarden zich met minstens veertig grote culturele evenementen.   
Het is het dus zeker waard om in de gaten te houden wat er allemaal gaat gebeuren op cultureel gebied in zowel Rotterdam als Leeuwarden!


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk dan snel op DomicaRotterdam voor uw droomhuis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten