woensdag 31 december 2014

Wat te doen in de Kerstvakantie?

De kinderen zijn voor twee weken vrij, het is koud buiten, dus wat kunt u zo allemaal doen? Gelukkig is er genoeg te doen in de stad, en vooral voor de kinderen!

Villa Zebra
Villa Zebra is HET museum voor kinderen. Speciaal gericht op kinderen van 3 t/m 12 jaar heeft het museum verschillende tentoonstellingen. Op het moment heeft het museum de tentoonstelling: Labyrint van Verbeelding. Dit labyrint neemt ze mee op ontdekkingstocht langs het werk van 10 kunstenaars. Per kunstenaar verzamel je een bladzijde met vragen en opdrachten, zodat ze een eigen kunstenaarsdossier samenstellen!
Daarnaast organiseert het museum ook nog workshops, die bij de tentoonstellingen passen. Zo kunnen de kinderen hun eigen kunstwerken maken naar voorbeeld van verschillende kunstenaars. Voor kinderfeestjes worden de kinderen ontvangen met een speciale VIP ontvangst en een bijpassende verjaardagsworkshop.

Professor Plons
Als deel van het maritiem museum hebben ze ook een heel deel ingericht om kinderen meer te leren over de haven. De kinderen gaan hier op avontuur  in de wonderlijke haven van Professor Plons en zijn vrienden. Zo maken ze spelenderwijs kennis met verschillende schepen, het werk in de haven en hoe producten, zoals hun eigen speelgoed, per schip over de wereld vervoerd worden.
Op de kinder-doe-tentoonstelling helpen ze Professor Plons en zijn vrienden voordat ze met hun schepen op wereldreis vertrekken. Ze helpen met laden en lossen, vissen vangen, containers scannen, de reisbestemming bepalen, zeilen hijsen of een maaltje koken in de kombuis van de houten vissersschuit. Er is veel te doen in het Professor Plons museum, en is tevens goedgekeurd door de Speeltuinbende van de Nederlands Vereniging voor het Gehandicapte kind.


The Future of Fashion is Now
Het museum Boijmans van Beuningen heeft ook een leuke tentoonstelling die te bezoeken is tijdens de kerstvakantie. De tentoonstelling laat werk zien van ruim vijftig internationale ontwerpers, waar onder het wereldberoemde mode duo Viktor & Rolf. Deze modeontwerpers kijkt meen met een kritische blik naar het huidige modesysteem. Zo komen ze met innovatieve oplossingen en frisse ontwerpen op het raakvlak van mode en kunst.
U kunt o.a. het ontwerp van Wang Lei zien, die traditionele Chinese kostuums van geweven wc-papier maakte. Of Carole Collet d’r onderzoeken van duurzame materialen, zoals haar experiment met kantpatronen die groeien uit aardbeienplanten.

Designing 007: Fifty Years of Bond Style
Meer geïnteresseerd in films? En is James Bond een van uw favorieten? Dan is het zeker aan te raden om eens naar de kunsthal te gaan voor de James Bond tentoonstelling. Hij is namelijk niet enkel succesvol op het witte doek, maar staat sinds vijf decennia symbool voor het meest succesvolle merk in de filmgeschiedenis. Het is dan ook daarom dat hij een onuitwisbare invloed heeft uitgeoefend op het gebied van kunst, muziek, mode, technologie, design en lifestyle.


Benieuwd naar de wereld van James Bond? Dan zal de tentoonstelling van de Kunsthal u zeker niet teleurstellen!


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam

maandag 29 december 2014

Oud en Nieuw in Rotterdam



Kerst is weer voorbij en de jaarwisseling is in zicht. Hoewel de kerstmarkt er nog staat, de sneeuw alweer op de straten ligt, is natuurlijk de grote vraag wat er allemaal te doen is met oud en nieuw!










Oliebollen
Begin de avond goed met een typisch Nederlandse snack: De oliebol! Door heel het land worden er miljoenen oliebollen gegeten. In Rotterdam is Richard Visser de Oliebollen legende. Voor 9 jaar op een rij heeft hij de landelijke oliebollentest gewonnen, en is dit jaar voor het eerst gezakt naar de 3e plaats. Alsnog krijgen zijn oliebollen een goede 9.5 gemiddeld en wordt alsnog gezien als een fenomeen. U kunt zijn oliebollen halen op de kruising van de Heemraadssingel en de Vierambachtsstraat. Wel een kleine waarschuwing: er staat elk jaar een aardige rij, dus u kunt er beter vroeg bij zijn!






Vuurwerkshow
Door heel het land zal er om stipt 12 uur vuurwerk worden afgestoken. In Rotterdam is de grootste show van het land! Voor het zevende jaar op een rij bevindt de vuurwerkshow zich op de Erasmusbrug. Vanaf 23.00 uur komen tienduizenden bezoekers bij elkaar op de Boompjeskade.Hier kunt u genieten van een oliebol terwijl er een muzikale countdown wordt afgeteld naar middernacht.

Botenparade / Cruise Arrangement
Rotterdam staat bekend als de havenstad om een reden, en daarom wordt de vuurwerkshow niet alleen op het land gevierd. Op het water zal het nieuwe jaar ook goed worden ingeluid. Een aantal schepen zijn op deze avond mooi verlicht, en varen op de maas. De schepen zullen om 22.30 uur vanaf de Willemsbrug richting de Erasmusbrug vagen om vervolgens om 23.00 uur een parade langs de kade te varen. U kunt natuurlijk meevaren met een van de deelnemende schepen!

Wilt u nog langer van wal blijven? Dan kunt u ook de nieuwjaarsnacht cruise boeken! U begint 2015 dan met het beste en meest spetterende uitzicht in Rotterdam. Onder het genot van Champagne en een goede oliebol kunt u heerlijk de show bekijken. Met live entertainment en een heerlijk bed binnen handbereik zal u helemaal verzorgd oud en nieuw kunnen vieren.


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam voor de huurwoning voor jou!


dinsdag 23 december 2014

Kerst in Rotterdam

Kerstcircus Ahoy
Al 44 jaar op een rij wordt het kerstcircus in Ahoy georganiseerd. Ook dit jaar is het weer een prachtig optreden met humor, vertedering, sensatie en verwondering. Als grootste en oudste kerstcircus van Nederland hebben ze natuurlijk wel hun naam hoog te houden; het is zeker elk jaar een bijzondere voorstelling. Het circus presenteert u stuk voor stuk de allerbeste circusnummers uit de hele wereld.
 
Kerstwandeling
Tussen 20 en 24 december vertrekt er dagelijks een gratis kerstwandeling met de Rotterdamse gids Eveline van Wanrooij. De tour neemt je langs de mooiste, leukste en gezelligste plekken om kerst te beleven in Rotterdam.

De wandeling is dagelijks om 15.30 uur en 24 december om 14.30. Reserveren kan bij Rotterdam Info.


Kerstmarkt Rotterdam Centrum
Van Zaterdag 6 december tot en met zondag 4 januari vindt op de Lijnbaan en Binnenwegplein een gezellige kerstmarkt plaats. Hier kunt u heerlijke feestelijke lekkernijen benutten, of diverse verrassende decembercadeautjes inslaan. Het is een markt die in alle opzichten de warme en gemoedelijke sfeer van Kerst uitstraalt!





Schaatsen
Helaas vriest het nog niet in het land, en schaatsen op natuurijs zal het dan ook niet worden met de kerst. Gelukkig zijn er een paar opties om toch te kunnen genieten van deze heerlijk Nederlandse wintersport.
De schaatsbaan van Rotterdam bevindt zich op het terrein van de hockeyclub Leonidas in Kralingen. Ze hebben een 400-meterbaan en een 800m2 funbaan. Voor slechts 5 euro kunt u hier terecht. Ook met kerst zijn ze open, maar houdt u wel rekening met de openingstijden!

In Plaswijckpark hebben ze ook een tijdelijke schaatsbaan opgezet. U kunt hier schaatsen op de ruim 100m2 overdekte kunstschaatbaan. Dit is niet het enige wat Plaswijckpark te bieden heeft: heel het park is in de winterse sferen ondergedompeld. Voor €11.20 p.p. kunt u hier met heel het gezin van genieten!

 Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam! 


maandag 22 december 2014

Rotterdam als eerste met...

Metrolijn Rotterdam
Rotterdam is de eerste stad geweest van Nederland die een metrolijn kreeg. Het ging hierom om de Noord-Zuidlijn die liep tussen station Rotterdam Centraal en het winkelcentrum Zuidplein. Op 9 februari 1968 opende prinses Beatrix en prins Claus de lijn. Het was bij de opening een van de kortste metrolijnen ter wereld, namelijk maar 5.9 kilometer. Al snel na de opening werd de lijn al uitgebouwd en is tegenwoordig uitgegroeid naar 30 kilometer!
De tweede lijn opende op 6 mei 1982, die liep tussen de Capelsebrug en Coolhaven (toen genaamd de oost-west lijn).
Tegenwoordig zijn er 5 verschillende metrolijnen, genaamd A t/m E, met zo’n ieder 175.000 passagiers per dag.


De Maastunnel

De Maastunnel is de aller eerste autotunnel van Nederland. De tunnel verbindt de oevers van de Nieuwe Maas met elkaar. Ondanks dat een deel van de bouw tijdens de bezetting plaats vond opende de tunnel zonder ceremonie toch op 14 februari 1942.
In 1944 werd de tunnel door de Duitsers voorzien van explosieven, zodat ze de tunnel op elk gewenst moment op konden blazen. Dit is uiteindelijk niet gebeurd, waarschijnlijk doordat de ontsteking van de explosieven onklaar gemaakt was door het verzet.
De tunnel bestaat uit vier buizen: twee voor auto’s, een voor fietsers en een voor voetgangers. Tegenwoordig gebruiken zo’n 75.000 voertuigen per dag de tunnel.




Het Nederlands Foto Instituut

Hoewel er lang een discussie was waar het Nederlandse Foto instituut geplaatst zou moeten worden, werd er uiteindelijk besloten dat deze in Rotterdam zou komen. Dankzij de fotogalerie Perspectief, die in 1980 was opgezet, was er al veel aandacht besteed aan fotografie als kunstvorm. Door onder andere hun inspanningen was in 1990 al het Fotoarchief in Rotterdam gevestigd. De officiële opening van het instituut nam plaats op 30 maart 1994.


In plaats van een traditioneel fotomuseum werd het een instituut waarin de fotografie een plek kreeg in de context van de totale beeldcultuur. Dit verbreedt de mogelijkheden in foto’s die aanwezig zijn. Zo zijn er dus niet alleen kunstzinnige foto’s, maar gaat het om het totale spectrum aan beelden die worden geproduceerd door de media film, fotografie en elektronische media. Zeker eens een kijkje waard!



Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica voor meer informatie! 

donderdag 4 december 2014

De Rotterdamse Haven

Als Rotterdam om een ding bekend staat, dan is het wel zijn haven! Het is niet alleen nu dat de haven een prominente functie had in de economie van de stad. Er zit ook een rijke geschiedenis achter!

Rotterdam ontstond omstreeks 1260 na Christus, rondom een dam in de rivier de Rotte. Dit is dan ook waaraan de stad zijn naam te danken heeft. De kleine haven die destijds was gesticht zorgde voor handel waardoor de stad kon groeien. De haven werd in de 16e eeuw vooral belangrijk voor de visserij.

Tijdens het koloniale tijdperk was de Rotterdamse haven niet de meest gebruikelijke; Amsterdam was het centrum van de koloniale handel. Dit kwam doordat de haven van Rotterdam lastiger bereikbaar was, gezien er niet een rechtstreekse verbinding met de zee was.
De groei van de haven begon in de tweede helft van de 19e eeuw. Toen het Duitse Ruhrgebied enorm aan het industrialiseren was, werd het belangrijk voor de Nederlandse overheid om de bereikbaarheid te optimaliseren. Hierdoor werd de Nieuwe Waterweg aangelegd, die wel voor die rechtstreekse verbinding zorgde.

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd de haven niet gespaard door het bombardement, maar tijdens de wederopbouw werd er flink in geïnvesteerde in de wederopbouw en de uitbreiding van de haven. De haven maakte zelfs zo’n snelle groei door, waardoor het moeite had met het aantal schepen. Hierdoor werd in 1947 onder meer het Botlek-gebied aangelegd.

Door het toenemende belang van aardolie werd de Europoort aangelegd, waardoor mammoettankers voortaan aan konden meren. In 1970 werden er nog een paar extra toevoegingen gedaan aan de haven, waarvoor een stuk zee werd drooggelegd. Van 1962 tot 2004 was de haven van Rotterdam hierdoor de grootste haven ter wereld.

Tegenwoordig is de haven gedaald naar de vierde plek, achter Sjanghai, Ningbo en Singapore. Rotterdam heeft nog wel de grootste haven van Europa. Zoals ik eerder had geschreven zijn er verschillende tours mogelijk door de haven en is zeker een bezichtiging waard!


Wilt u wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam!


dinsdag 2 december 2014

De SS Rotterdam


Water en schepen zijn goed bekend in Rotterdam met zijn grote haven, maar een van de bekendste schepen van de stad is wel de SS Rotterdam, een naoorlogse Nederlandse passagiersschip. Het schip was in dienst van de Holland-Amerika Lijn (HAL) waarvoor het schip voer tussen 1959 en eind 2000. Tegenwoordig is het schip compleet gerenoveerd en ligt sinds 4 augustus 2008 als drijvend multifunctioneel centrum aan het Derde Katendrechtse Hoofd in de Maashaven in Rotterdam.

Oorspronkelijk waren er plannen voor een degelijk schip al voor de Tweede Wereld Oorlog. Destijds was de HAL nog zo populair dat een ‘running mate’ nodig was. Met het uitbreken van de oorlog werden deze stopgezet. Pas in de jaren 50 werden de plannen weer hervat.

Het ontwerp voor de boot was baanbrekend voor die tijd. Het schip had twee klassen die horizontaal gescheiden werden met verwijderbare wanden en een uniek dubbel trappenhuis dat een eenvoudige ombouw naar een een-klasse cruiseschip mogelijk maakte. De machine-installatie werd driekwart van achteren geplaatst en kreeg twee moderne rookkanalen. Tevens kreeg het schip een baanbrekend gestroomlijnd profiel, en werd het dekhuis geplaatst bovenop de opbouw midscheeps waar normaal de schoorsteen zou staan. Dit model zou later gebruikt worden als ontwerp voor latere cruiseschepen.

Tegenwoordig is het schip in bezit van WestCord Hotels, die onder andere ook Hotel New York in zijn bezit heeft. Zo is er dan ook veel te beleven op het schip. Zo is een groot deel van het schip zonder toegangskosten bereikbaar, en wordt het daardoor een hele belevenis om een drankje te drinken. In de zomer is het Lido terras geopend, waar u heerlijk in een ligstoeltje aan het zwembad kunt liggen.

Mocht u meer geïnteresseerd zijn in een drankje of een uitgebreid diner, dan zijn er nog 4 andere ruimtes op het schip die open staan voor een hapje, diner, high tea of lunch! Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om het hele schip te zien met een elektronische tour. Deze vertelt u over de geschiedenis van het schip en neemt u mee op een tour door al zijn zalen. Wilt u nog meer van het schip beleven? Dan kunt u ook altijd nog overnachten in een van de 254 suites.

Wilt u wonen in Rotterdam? Kijk snel op Domica Rotterdam!


donderdag 27 november 2014

De Bekendste Beelden van Rotterdam


Rotterdam heeft ruim 200 beelden in de openbare ruimte staan. Net zoals de architectuur in de stad, zijn ook de sculpturen voor een groot deel modern georiënteerd. Afgelopen dinsdag hebben jullie al kunnen lezen op de Beelden Route over de Westersingel. Vandaag neem ik een greep uit de beelden en vertel jullie wat over een paar de bekendste die de stad heeft!

Het Erasmusbeeld – Hendrick de Keyser
Het oudste beeld die de stad heeft is een standbeeld van Desiderius Erasmus, ontworpen door Hendrick de Keyser. Het beeld was eerst verwekelijkt in hout en werd in 1622 in het brons gegoten. Hiermee was het het eerste bronzen standbeeld van Nederland en tevens het eerste niet-religieuze standbeeld. Voor jaren heeft het beeld op de grote markt gestaan, maar toen het ongeschonden het bombardement overleefde werd het verborgen op de binnenplaats van Museum Boijmans van Beuningen onder betonplaten en zandzakken.
Na de oorlog kreeg het beeld zijn huidige plek op het Grotekerkplein voor de Grote of Sint-Laurenskerk.

De Verwoeste Stad – Ossip Zadkine
De Verwoeste Stad is een beeld gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Naar verluidt kreeg Zadkine de inspiratie voor het beeld toen hij in de trein terug van Parijs over het luchtspoor door Rotterdam reed en het weggevaagde centrum zag.
Het bronzen beeld stelt een mensfiguur voor zonder hart. Dit staat symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren is gegaan door het bombardement.
Het beeld is cadeau gegeven door de directie van De Bijenkort, mits het beeld op zijn plek zou blijven staan. Op 15 mei 1953 werd het beeld onthuld op Plein 1940 aan de Leuvenhaven. Hier is het beeld tot op de dag van vandaag nog te vinden.


De Gestileerde Bloem – Naum Gabo
Een paar jaar later, in 1957, werd het bekende werk van Naum Gabo onthuld voor het toen nieuwe warenhuis De Bijenkorf. Het werk wordt gezien als het belangrijkste werk uit zijn oeuvre. Anders dan de andere beelden is dit geen standbeeld, en is het tevens geen eigendom van de Gemeente Rotterdam. Het kunstwerk is 26.2 meter hoog en de maximale breedtematen zijn 4.8 meter en 5.2 meter. Het werk bestaat uit vier stalen hoofdribben en vier stalen binnen ribben, alle met vierkante doorsnede, die een kleinere “inner image “ omsluiten..
Het beeld was het eigendom van De Bijenkorf tot 2007. Sindsdien is een vastgoedconsortium de eigenaar van het beeld.



The Kissing Earth – Olafur Eliasson
Oké, hoewel dit beeld nog niet gerealiseerd is, moet het volgens de eisen van de commissie “een nieuw baanbrekend beeld” worden. Eigenlijk een “tweede Zadkine”.  Dit beeld The Kissing Earth, zal worden gerealiseerd op het nieuwe stationsplein. In de volksmond zal deze naam niet lang stand houden, ‘de ballen van Rotterdam’ kwam al voorbij.
Het werk zal bestaan uit twee wereldbollen die elkaar raken op de plek van Rotterdam, wat symbool staat voor het vooruitgangsoptimisme die in stad heerst. Het gaat over Rotterdam als wereldstad, maar is tevens ook een beeld van nu: open , gemaakt van een spiegelend materiaal.
Nog niet iedereen is er blij mee. Er is nog een grote groep die liever het beeld van Zadkine zouden zien op het plein, een andere groep vindt het zonde om de grote ruimte op te vullen. Desalniettemin zal het beeld er komen.



Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam

dinsdag 25 november 2014

De Westersingel - De Culturele As


In de aanloop naar Europese Hoofdstad 2001 werd de hele Westersingel aangepakt en ontstond zo een aangesterkte beeldenroute die tot op de dag van vandaag populair is. De route begint iets vanaf het Centraal Station en loopt richting het museumkwartier. Wilt u de hele route volgen? Kijk dan even op http://www.openbarekunst.nl/routes voor de gehele route, of eventuele andere beeldenroutes in de stad.

 
De singel ontstond door Het Waterproject uit de 19e eeuw. Dit plan werd ontwerpen in 1841 door de Rotterdamse stadsarchitect Willem Nicolaas Rose in samenwerking met Jan Arent Scholten. Dit Waterproject had drie functies:





·         Afvoer van regenwater en huishoudelijk afvalwater
·         Stortplaats van afval
·         Bron van drinkwater

Dit was bedoeld om de cholera uitbraken die Rotterdam in de 19e eeuw teisterden tegen te gaan. Vervolgens werd de Westersingel bebouwd met herenhuizen tussen 1870 en 1900. Sommige van deze panden zijn vandaag de dag nog te zien, omdat de Westersingel niet werd getroffen door het bombardement op Rotterdam.

Cultureel gezien werd de singel pas interessant in 1988, wanneer het deel werd van de Beeldenroute ‘Beelden in de Stad’. Dit was een grote open lucht expositie door de hele stad heen. Een paar van deze beelden zijn nog overgebleven en ook nog deel van de hedendaagse route. Dit zijn onder andere het beeld van Richard Artschwager, De Kringloop van Frans en Marja de Boer Lichtveld en The Long Thin Yellow Legs of Architecture van Coop Himmelb(l)au.


 
In het jaar 2000 en 2001 werd de singel flink onder handen genomen. Er kwam een terras waar veel sculpturen op werden geplaatst en zo ontstond het huidige beelden terras. Op het moment staan er 17 sculpturen op de Westersingel en is een heerlijke wandelroute.


Wilt u heerlijk wonen in de buurt van de Westersingel Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam

donderdag 20 november 2014

Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001


Dat Rotterdam dit jaar is gekozen tot Europese stad 2015 is natuurlijk onwijs goed voor de toerisme van de stad. Alleen is dit niet de eerste keer dat de stad op grote schaal internationale erkenning krijgt. Dit gebeurde al eerder in 2001 toen de stad, samen met de stad Porto, werd gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Dus wat houdt dit precies in?
De internationale benaming voor deze titel is the European City of Culture (ECOC). Hoewel steden vaak verschillende motivaties hebben voor de titel is er één motivatie die altijd overeenkomt: Het bevordert het internationale imago van de stad, door het programma van culturele activiteiten en kunstzinnige evenementen. Dit leidt automatisch tot meer bezoekers en dus ook meer bekendheid.

Rotterdam
Dus wat heeft Rotterdam te danken aan de titel Culturele Hoofdstad 2001? De directe cijfers na dit jaar waren 2.3 miljoen mensen die de stad bezochten en dele namen aan de 524 activiteiten die onder het nom van Culturele hoofdstad werden georganiseerd. Een op de vijf dagjesmensen van dat jaar kwam speciaal omdat de stad Culturele Hoofdstad van Europa was.

Daarnaast hebben we nog veel cultuur erfgoed eraan overgehouden. Natuurlijk heeft dit jaar de stad een boost gegeven op cultureel en toeristisch gebied, wat is aangehouden door de Rotterdamse overheid en kunstinstellingen. Tevens, heeft de stad in dat jaar de internationale beeldenroute geplaatst die te vinden is op de Westersingel richting het Scheepsvaartkwartier.

Ook gevoelsmatig is er wat in Rotterdam veranderd. Volgens Bert van Meggelen, intendant toen Rotterdam 2001 de titel had, heeft het de Rotterdammers een stevig zelfvertrouwen gegeven. Het zou een soort symbolische voltooiing van de wederopbouw van de stad zijn. Wellicht was dit de aanloop naar de titel Rotterdam Europese Stad 2015.

Welke Nederlandse Stad volgt?
Nu is de vraag natuurlijk welke Nederlandse stad zal volgen in de voetsporen van Rotterdam. De voorganger was in ieder geval in 1987 Amsterdam. Volgens het laatste nieuws zal Leeuwarden in Friesland in 2018 de titel dragen.
Van 2014 tot 2019, met als hoogtepunt 2018, presenteert Leeuwarden zich met minstens veertig grote culturele evenementen.   
Het is het dus zeker waard om in de gaten te houden wat er allemaal gaat gebeuren op cultureel gebied in zowel Rotterdam als Leeuwarden!


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk dan snel op DomicaRotterdam voor uw droomhuis!

dinsdag 18 november 2014

Rotterdam in de Spotlights




Voor de tweede keer dit jaar staat Rotterdam in de internationale spotlights door het winnen van de titel van Europese stad van het jaar 2015. De winnende stad wordt uitgekozen door The Academy of Urbanism in London en de keuze wordt gebaseerd op zeven criteria: aantrekkelijkheid, lokaal karakter, economie, duurzaamheid, welzijn en bereikbaarheid.

Dit is niet de eerste keer dat de stad zich op internationaal gebied populair blijkt te zijn. Al eerder dit jaar verscheen de stad in de New York Times op de 10e plek van de 52 plekken om naartoe te gaan in 2014. 2014 is namelijk een speciaal jaar geweest in de (her)openingen van verschillende populaire attracties van de stad. Zo opende het nieuwe Centraal Station zich op 14 maart, de nieuwe Markthal opende zich afgelopen maand en heropende de Kunsthal zich in februari.
 
The Academy of Urbanism bestaat uit meer dan 500 wetenschappers, politici en vakspecialisten op het gebied van stedelijke en regionale ontwikkeling. Het is ook daarom dat The Academy niet alleen kijkt naar alleen naar het afgelopen jaar. Zo zijn ze in de archieven gedoken en kwamen hierdoor tot de conclusie dat de stad zich in de afgelopen twintig jaar op een opmerkelijke manier heeft ontwikkeld.

Volgens het jury rapport blijkt dat de delegatie onder de indruk is van de openheid van de stad, maar weinig plekken zijn ontoegankelijk. Volgens hun kenmerkt Rotterdam zich door een jonge, open en tolerante gemeenschap die innovatieve architectuur, stedenbouw en nieuwe business modellen omarmt. Naast een sterke visie en masterplan is er een positieve cultuur van “gewoon doen om te kijken wat er gebeurt”. Aldus The Academy.

Ronald Schneider, de Rotterdamse wethouder, nam de prijs in ontvangst. Volgens hem is de prijs  “verdiend”. De directe concurrenten voor de titel waren Aarhus in Denemarken en Turijn in Italië. Marseille won vorig jaar de prijs.

Lees aankomende donderdag over Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001.


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op DomicaRotterdam voor meer informatie!

donderdag 13 november 2014

Fietsen door de stad

Wandelen is natuurlijk een gezonde en leuke manier om de stad te leren kennen. Het internet en de Rotterdamse VVV zal ook in de mogelijkheid zijn om een overvloed van wandelroutes aan u mee te geven… maar, wat is er nou Hollandser dan fietsen?

Rotterdam heeft veel bezienswaardigheden uitgespreid over een grote oppervlakte en daarom is het bijna onmogelijk om in een wandeling alles te zien. Op de fiets is dit al wat beter te doen. Er zijn verschillende opties voor een fietsdagje.

1.       Internet/VVV

U kunt naar het VVV kantoor, of gewoon een route van het internet pikken, naar uw wensen. Zo zijn er de centrum routes die u langs alle top bezienswaardigheden voeren, maar mocht u daar niet voor in de stemming zijn, dan kunt u ook verschillende natuurroutes kiezen.

Met de hulp van Fietsen in Regio Rotterdam kunt u zelfs uw eigen perfecte route samenstellen! U hoeft alleen maar aan te vinken wat u wilt in uw fietsroute en de website doet de rest voor u.


2.       Fietsroute met Gids
Natuurlijk worden er ook fietsroutes aangeboden met gids! Deze arrangementen zijn verkrijgbaar vanaf 2 uurtjes fietsen tot aan een heel dagprogramma. Wederom kan je hier kiezen wat je wilt zien: De Inner City? Oud & Nieuwbouw? Of ben je eigenlijk heel benieuwd naar de havens van Rotterdam? De dag arrangementen zijn uitgerust met lunch, koffie en een drankje op verschillende populaire tenten van Rotterdam.
Natuurlijk kunt u hierbij ook een fiets huren! Kijk voor meer informatie op Rotterdam Bycycle



3.       Dinertocht op de fiets
We zouden geen Nederlanders zijn als we de fiets voor alles zouden gebruiken. We fietsen vaak naar dat ene etentje, of naar die ene kroeg. Nu is een drie gangen diner bij drie verschillende restaurants gemengd met fietstochtjes tussendoor. Dit kan gedaan worden onder begeleiding van een gids, die u onder het fietsen ook leuke feitjes en weetjes over de stad kan vertellen.
Of u kunt uw gezelschap in teams verdelen en al puzzelend naar het volgende restaurant fietsen.
Kijkt u zeker eens op Rotterdamse Uitjes voor leuke ideeën voor een avondje of dagje uit! 


Zo zijn er nog veel meer opties om Rotterdam op de fiets te verkennen. Heeft u al gedacht aan een kroegentocht? Of misschien een speurtocht? De mogelijkheden zijn oneindig!


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Neemt u eens een kijkje op Domica Rotterdam

maandag 10 november 2014

Feyenoord en de Kuip





Rotterdam is de enige stad in Nederland die drie professionele voetbalclubs heeft: Feyenoord, Sparta Rotterdam en SBV Excelsior. De andere stad die meer dan één professionele voetbalclub heeft is Eindhoven (PSV en FC Eindhoven). Hoewel Sparta Rotterdam(1888) de oudste professionele club van Nederland is, is, van de drie clubs, Feyenoord de bekendste. Daarbij is het, naast PSV en Ajax, een van de drie originele top clubs van Nederland.

Feyenoord werd opgericht op 19 juli 1908 en heeft als thuisbasis Stadion Feyenoord, ook wel bekend als De Kuip. Het kostte de club 16 jaar voor zijn eerste echte succes. Drie jaar na de promotie naar de hoogste klasse vierde de club het Nederlands landskampioenschap. Hierna volgden nog 13x het landskampioenschap, 11x de KNVB beker, 1x de Europacup I (de voorloper van de Champions League), 2x de UEFA Cup en 1x de wereldbeker. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat Feyenoord anno 2014 op de 131ste plaats met 11.862 punten. Zes Nederlandse clubs staan hoger genoteerd (PSV, Ajax, FC Twente, AZ, sc Heerenveen en FC Utrecht).

Niet alleen de club heeft een belangrijke plek in de stad, ook het stadion heeft door de tijd heen een plek ingenomen in de Rotterdamse harten. Het stadion begon zijn bouw in 1935 naar de ontwerpen van de architect Leendert van der Vlugt. De echte grote man achter het idee was leen van Zandvliet, de destijdse voorzitter van de club. Hij wilde een stadion met een ‘loshangende’ tweede ring, zodat niets het uitzicht van de toeschouwers zou belemmeren. De opening was op 27 maart 1937, de officiële opening was pas 23 juli datzelfde jaar.

De Kuip was baanbrekend in zijn architectuur. De tweede tribune die als een balkon boven de eerste ring hing was de eerste in zijn soort. Er bestond nog geen enkel stadion met en tweede ring zonder steunpilaren in het zicht. Ook was een doorlopende, rondgaande tribune nieuw. Waar in internationale stadions meestal vier blokken langs het veld hebben, is de tribune van De Kuip geheel rondlopend. Het gebruik van staal en glas maakte het stadion luchtig, een effect wat met beton niet behaald kon worden.

De Kuip heeft een paar keer op de grens van ondergang gestaan. Zo was er tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote behoefte aan hoogwaardig staal. Gezien staal de kern is van het stadion, wilden de Duitsers het stadion uit elkaar houden. Volgens populair verhaal werd er destijds gelogen over de hoeveelheid staal dat het stadion zou opleveren. Hierdoor werd het slopen interessant.
Het duurde daarna tot 1984 tot er weer een bedreiging was voor het stadion. De gemeenten Rotterdam en Amsterdam wilden de Olympische spelen van 1992 naar Nederland halen. Er kwamen hiervoor plannen voor een nieuw Olympisch stadion, dat precies op de plek van het Stadion Feyenoord zou moeten komen.

In de jaren 90 werd er werd betonrot en erosie geconstateerd. Slopen was een optie, maar er werd gekozen voor een renovatie. Tegenwoordig is hierdoor een groot deel van het stadion overdekt en staat open voor meerdere evenementen.

Zo kunt u tegenwoordig langsgaan voor een rondleiding, kunt u er een borrel geven of sportclinic, of kunt u natuurlijk altijd naar de thuiswedstrijden van Feyenoord.


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk op Domica Rotterdam voor meer informatie!




donderdag 6 november 2014

De Brandgrens


Dat Rotterdam een schijnbaar kort verleden heeft is alleen al duidelijk aan de overheersende moderne architectuur in de stad. Toch bestaat ons stadje al sinds de 13e eeuw. De moderne geschiedenis kunnen we echter terug leiden naar 1850, wanneer de haven een enorm groeiproces meemaakten, waardoor de rest van de stad volgde.

In de tijd dat de stad zich klaarmaakte voor zijn 600st verjaardag in 1940, werd op 14 mei 1940 de hele binnenstad gebombardeerd door de Duitsers. De brand die daaruit volgde kostte 4 dagen om te blussen en liet een ravage achter. Meer dan 24.000 woningen werden in as gelegd. Ongeveer 800 mensen vonden de dood en 80.000 Rotterdammers waren dakloos geworden.
De plannen voor een wederopbouw lagen al snel op tafel, pas na de oorlog werd dit in volle gang gezet en kreeg de stad de image van ‘werkstad’. De stad ontwikkelde zich tot een toonbeeld van moderniteit.

De brandgrens geeft het gebied aan waar het Duitse bombardement zijn verwoestende werk deed. Het gemeentebestuur van de stad besloot in 2006 de brandgrens permanent te markeren in het straatbeeld, als plaats van herinnering en om het verhaal van de stad te helpen vertellen.

In 2010 werd de markering van de brandgrens voltooid. De markering bestaat uit lampen in het plaveisel die ’s avonds rood oplichten. De lampen zijn afgebeeld met een brandend Rotterdam, een Duitse bommenwerper en het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Rotterdam dan kunt u de hele brandgrens volgen (van ongeveer 12 kilometer) inclusief een audiotour. Deze tour leidt u langs 30 geluidsfragmenten die vertellen over de brandgrens, de stad en zijn bewoners. Na deze flinke wandeling heeft u een levendig beeld van Rotterdam voor en na het bombardement. U wordt gewezen op de punten die verwijzen aan de stad voor de oorlog, die op eerste gezicht geheel verdwenen zijn.

Al met al is de tour zeker de moeite waard! In een wandeling komt u ontzettend veel te weten over de geschiedenis van de stad, maar tevens over het moderne Rotterdam. Bent u van plan lekker te gaan wandelen dit weekend? Kijk dan van te voren even op Audiotour voor een leuke leerzame wandeling!


Wilt u heerlijk wonen in Rotterdam? Kijk snel op DomicaRotterdam voor meer informatie. 



dinsdag 4 november 2014

Winkelen in de Rotterdamse Koopgoot


De perfecte plek om te shoppen in Rotterdam is toch zeker wel de Beurstraverse! Of zoals de Rotterdammers het noemen: De Koopgoot. De goot, die vanaf 1991 tot 1996 is aangelegd, loopt onder Rotterdams’ duurste straat door, de Coolsingel.

Het Begin
De traverse was voorheen alleen het metrostation beurs, en tevens een voetganger doorgang om het autoverkeer op de Coolsingel beter door te laten lopen. Echter, bleek deze aanpak niet te werken en werd er besloten de doorgang aantrekkelijker te maken voor mensen om door te lopen. De Nederlandse architect Pi de Bruijn kwam met een ontwerp en zo werd de Koopgoot geboren als het bekendste winkelcentrum van Rotterdam!










En nu…?
Het ‘ondergrondse’ winkelcentrum verbindt de twee winkelstraten de Hoogstraat en de Lijnbaan. Je kan de goot betreden aan beide zijdes via een trap. Ook halverwege kunt u de goot betreden via de roltrappen.
Hoewel meeste winkels alleen op het lagere niveau zich bevinden, zijn de grote warenhuizen zoals de H&M en de Bijenkorf via verschillende niveaus bereikbaar. Zo kunt u ook van verdieping wisselen!
In de zomer kunnen kinderen tevens heerlijk verfrissend spelen bij de fonteinen die door de Goot verspreid staan. In de winter wordt de Koopgoot prachtig versierd met talloze lichtjes.

De Perfecte Route?
Vanaf de Lijnbaan kunt u zo de Koopgoot doorlopen, de Hoogstraat op. De Hoogstraat is tevens een van de oudste winkelstraten van de stad, en is de straat die de markt verbindt met het centrum. Natuurlijk is er nu een extra reden om richting de markt te gaan, voor een kijkje te nemen in de splinternieuwe Markthal.

Bent u meer op zoek naar exclusievere boetiekjes, dan kunt u beter de route omdraaien. Zo kunt u dan beginnen bij de Markthal en via de Koopgoot naar het dichtbijgelegen Van Oldenbarneveltstraat gaan. Deze straat bestaat uit een scala van luxere en exclusievere winkels en horeca gelegenheden. Dit wilt overigens niet zeggen dat je hier met een kleiner budget niet terecht kan, de Van Oldenbarneveltstraat is namelijk zeer divers in zijn aanbod.




Wilt u wonen in de buurt van de Koopgoot? Kijk dan snel op Domica Rotterdam!



dinsdag 28 oktober 2014

De Spido Rotterdam

Als derde op de lijst van de populairste attracties van Rotterdam staat De Spido. Een havenrondvaart  van 75 minuten, maar dat is niet altijd zo geweest. De Spido bestaat al 95 jaar, en daarmee een van de oudste attracties van de stad! 

Vanaf 1931 was de Spido verbonden met het toeristische Rotterdam. In die tijd as er een vliegveld in de Waalhaven, dit trok veel dagjesmensen. de Spido zorgde voor het vervoer over het water. Het vliegveld werd weggebombardeerd, maar de Spido bleef. In deze dagen ontstond het zogenaamde ‘volkvaren’. De Spido zorgde ervoor dat de medewerkers van bedrijven in het havengebied ’s morgens op tijd op werk konden zijn en dat ze ’s avonds weer thuis konden komen.

Vanaf 1936 ontstond ook de havenpostdienst. De dienst zorgde ervoor dat de brieven bij de zeelieden kon komen. Destijds deden ze nog veel meer voor de zeelui. Zo was de Spido tevens ook een taxi voor de matrozen die van het schip naar land wilden (en natuurlijk ook op tijd weer terug moesten zijn).

Tijden veranderden en in 2012 ondervond de Spido een grote her organisatie dat leidde tot de huidige Spido. Vandaag de dag geeft dit varend event niet alleen havenrondvaarten, maar hebben ze ook verschillende thema

rondvaarten die tevens aanpasbaar zijn aan de wens van de klant. Zo is dit perfect als bedrijfsuitje, maar ook voor familiefeestjes of gewoon als dagje uit.

Naast de kortere rondvaarttochten zijn er ook dagtochten naar o.a. de 2e Maasvlakte, een Bridgerondevaart en diverse stekkenverkenningstochten voor de sportvissers onder ons. Deze arrangementen wisselen zich af met rondvaren en uitstapjes op verschillende plekjes in Rotterdam. Mocht u het helemaal naar uw wensen aan willen passen, kunt u ook de rondvaarten combineren met andere uitstapjes in Rotterdam, zoals de SS Rotterdam. Mocht u de kortere rondvaart iets bijzonderder maken, dan zijn er ook verschillenden arrangementen, zoals een high tea op het water.

De Spido laat u Rotterdam van een hele andere kant zien en maakt er elke keer weer een memorabel uitje van.  



Wilt u wonen in Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam

donderdag 23 oktober 2014

De Euromast

De populairste attracties van Rotterdam zijn de Diergaarde Blijdorp (klik hier en hier voor de bijbehorende blogs over de Diergaarde), De Spido en de Euromast. Vandaag zal ik wat meer vertellen over de Euromast!

Deze prachtige toren heeft diep zijn wortelen in de Rotterdamse bodem geplaatst. Letterlijk. Met een fundering van een blok beton van 1.900.00 kg blijft de toren stabiel. Dit is nodig om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden, aangezien de wanden van de toren gemaakt zijn van 30 centimeter dik gewapend beton.

De toren werd gebouwd vanwege de de Floriade in 1960, een tuinbouwtentoonstelling, die plaatsvond in het park. Destijds was de toren 101 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van Nederland. Echter, werd de toren al snel ingehaald door andere grote plannen van de stad. In 1970 sloeg de toren terug met de bouw van de spacetoren, die er nog eens 85 meter aanplakte. Hiermee nam de toren zijn voormalige positie weer in.




Het kraaiennest hangt met zijn onderkant op 93 meter hoogte en is in 5 dagen omhoog gehesen. Men stapt uit op de 100 meter hoogte. Toen het kraaiennest opende kwamen er twee restaurants. De Rottiserie, met een 1e klas kaart, zilveren bestek en een luxe ambiance. Dan was er nog het publieksrestaurant met uitzicht naar alle windstreken. Op de begane grond was een cafetaria waar je magnetronmaaltijden kon bestellen. Dit was in die tijd heel bijzonder.  

In 2004 is de Euromast helemaal herzien. Er kwam één restaurant met een internationaal menu en een eigentijdse interieur. Hierdoor kwam er een prachtig horeca gelegenheid op 100 meter hoogte. Naast goed eten en een prachtig uitzicht kan je er tegenwoordig ook overnachten. De suites zijn gelegen in het kraaiennest en bieden een onvergetelijke nacht. Wil je nog meer spanning en sensatie? Voor de echte waaghals is er ook de mogelijkheid om van de toren af te abseilen!


Zoekt u een woning bij het Euromastpark? Dat kan! Kijk voor meer informatie op Domica Rotterdam


dinsdag 21 oktober 2014

Station Rotterdam Centraal

Met een flinke stijging in de bezoekerscijfers van de stad, neemt het belang van het Centraal Station ook toe. Verschillende Rotterdamse attracties werden de eerste zes maanden bijna 1.5 miljoen keer bezocht, dit is een stijging van 3.1% ten opzichte van 2013. Dit jaar was het nieuwe station ook eindelijk klaar en werd op 14 maart van dit jaar



het station officieel geopend door Koning Willem-Alexander. Door de aluminium punt wordt het station al liefkozend Station Kapsalon genoemd door de inwoners, afgeleid van de Rotterdamse shoarma maaltijd (een aluminium bakje vol friet, shoarma, kaas, knoflooksaus en sla).

Voor de Tweede wereld Oorlog bestond er nog niet een Centraal Station. Het treinverkeer werd verdeeld over vier verschillende stations in en om het centrum. Pas in 1954 werden er plannen gemaakt voor een centraal station en werd het architect Sybold van Ravesteyn aangewezen om het stationsgebouw te ontwerpen. Op 21 mei 1957 werd deze officieel geopend.

In 2004 werden er plannen gemaakt voor een totale herbouw van het oude station. Tegen die tijd was het oude station een ontmoetingsplek geworden voor junkies en door het toenemende treinverkeer was er meer ruimte nodig. Zo werd er voor 2025 gerekend op 320.000 reizigers per dag gerekend, hiervoor moest met name de reizigerstunnel uitbreidden.

Tijdens de verbouwing werd het oude stationsgebouw afgebroken, een deel van de letters "CENTRAAL STATION" werd gebruikt als kunstzinnige afscheid van het gebouw. De ode “TRAAN LATEN” werd getoond. De definitieve sluiting van het verouderde station vond plaats op 2 september 2007. Het tijdelijke station bestond uit knalblauwe gebouwcomplexen, en was de doorgangstunnel de oude fietstunnel.

Het nieuwe station biedt alle gemakken voor de reiziger. Zo zijn er tal van winkels voor de nodige koffie of lunch. De reizigerstunnel is 6 keer zo groot als die van het oude station en geeft een prachtige moderne indruk voordat u de stad in gaat. Het enige overgebleven van het oude station zijn de letters en de oude klok. Het biedt u toegang tot de tram, metro en natuurlijk het treinverkeer van de stad. Tevens heeft het station een grote ondergrondse fietsenstalling die plek heeft voor circa 5000 fietsen.

U zult versteld staan van de nieuwe ‘ingang’ naar de stad, het biedt u alle luxe die u nodig heeft voor een comfortabele reis en tegelijkertijd is het gebouw zelf prachtig om te zien.  




Wilt u heerlijk centraal wonen met goed toegang tot het openbaar vervoer? Kijk dan op Domica Rotterdam voor meer informatie!